Antikinio mito motyvai — spektaklyje vaikams

Uždanga pakils skandalingos reputacijos švedų pjesei

Uždanga pakils skandalingos reputacijos švedų pjesei

Dramos teatras rytoj ir poryt Palėpės salėje pristato premjerą – Suzanne Osten ir Pero Lysanderio „Medėjos vaikai“. Šios prieš trisdešimt metų parašytos švedų pjesės interpretacijos ėmėsi režisierius Antanas Gluskinas. Vaidmenis kuria Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Gintaro Varno kurso studentai, jau matyti spektaklyje „Žvaigždžių kruša“. Premjera įsilies į multikultūrinio jaunimo festivalio „Teatro fantomas“ programą.

1975 metais S.Osten buvo paprašyta Stokholmo teatre įkurti atskirą padalinį specialiai vaikams. Pirmoji pjesė kaip tik ir buvo „Medėjos vaikai“, pradėjusi naują probleminio teatro jaunajam žiūrovui kryptį.

„Medėjos vaikai“ pasakoja apie tėvų skyrybas, pamatytas vaikų akimis. Antikiniame mite Medėja, keršydama ją išdavusiam vyrui Jasonui, nužudo vaikus. Pjesėje ir spektaklyje yra šiek tiek kitaip. Jasonui palikus Medėją, jų vaikai patys nenori gyventi ir svarsto, kaip nusižudyti.

Režisierius Antanas Gluskinas sako, kad jam tiesiog svarbu kalbėtis su vaiku tomis temomis, kurių vengia kiti. “Kai tyli tėvai, mokytojai, visuomenės veikėjai ir televizija, turi kalbėti teatras. Drąsiai, žaismingai, be perdėtos didaktikos ir moralizuojančio tono”, – įsitikinęs menininkas.

Scenografės Anželikos Šulcaitės sukurtoje aplinkoje vaidina Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Vidas Bareikis, Marius Repšys, Emilija Latėnaitė, Indrė Lencevičiūtė, Eglė Špokaitė, Dovydas Stončius, Vainius Sodeika, Ainis Storpirštis ir Elzė Gudavičiūtė. Muzikinę „Medėjos vaikų“ atmosferą kuria švedų kompozitorius Gunnaras Edanderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių