Atradimas: Biblija gali būti senesnė nei manyta

Svarbiausios Senojo Testamento (ST) dalys galėjo būti sukurtos anksčiau nei kai kurie tyrėjai manė, taip rodo naujos rankraščių su kartu rastomis maldomis analizės.

Rankraščių skiautės, rastos 600 m. pr. Kr. senumo kariniame fronte, buvo prirašytos mažiausiai 6 žmonių. Israelis Finkelsteinas iš Tel Avivo universiteto Izraelyje mano, kad šie raštai rašyti senojoje Judėjos karalystėje.

„Turime raštus iš mažaraščių karių, kurie gyveno atokioje vietoje“, – I. Finkelsteinas pasakojo „Live Science“. Taigi spėjama, kad tuo metu Judėjoje turėjo būti tam tikra edukacinė sistema. Šie užrašai rodo, kad karalystėje buvo sukurta intelektualaus pobūdžio šaltinių, dėl to buvo pagrindas užrašyti ir surinkti didelį kiekį ST dalių.

Religijotyrininkai nesutaria, kada Biblija buvo sukurta. Viduramžiais žmonės tikėjo, kad šis šventraštis buvo sukurtas jų laikais. Visgi teigiama, kad didžioji dalis ST tekstų buvo parašyti Judėjos egzistavimo laikotarpiu – X a. pr. Kr.–586 m. pr. Kr., kai Babilonijos karalius Nabuchodonosaras II išvijo žydų elitą į egzilį Babilonijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
tiek senasis, tiek naujasis testamentai sukurti ir uzrasyti zmoniu. koks skirtumas kada?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių