Pereiti į pagrindinį turinį

Č. Milošo premija – kultūros istorikei M. Matulytei

2023-09-05 13:11
BNS inf.

Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo premijos skyrimo komisija iš trijų pretendentų penktąja premijos laureate antradienį išrinko kultūros istorikę ir tyrėją Margaritą Matulytę.

Margarita Matulytė.
Margarita Matulytė. / K. Kavolėlio nuotr.

Premiją jai skiriama už knygos „Vinco Svirskio mediniai stebuklai“ sudarymą.

Anot savivaldybės pranešimo, šis leidinys yra didelis indėlis išsaugant ir populiarinant Lietuvos ir Kėdainių krašto kryždirbystės tradiciją, V. Svirskio kūrybinį palikimą.

Knygoje atskleidžiamas kryždirbio fenomenas ir apibendrinamas jo palikimas, publikuojami V. Svirskio kūriniai, jo darbų topografija ir iki šių dienų išsaugoto paveldo sąvadas, pateiktos daugiau kaip 100 išlikusių V. Svirskio darbų nuotraukos ir aprašymai iš Kėdainių, Panevėžio, Radviliškio, Kauno, Anykščių, Raseinių rajonų.

Joje taip pat surinktos Adomo Varno ir Balio Buračo tarpukariu darytos liaudies menininko kryžių ir koplytstulpių fotografijos, kuriose jie užfiksuoti autentiškoje aplinkoje: laukuose, sodybose, prie vieškelių, kapinėse.

Kėdainių rajono savivaldybės 2011 metais įsteigta Č. Milošo premija skiriama siekiant skatinti gilintis į šio Nobelio premijos laureato asmenybės bei kūrėjo vertybes ir idėjas, tyrinėti bei puoselėti jo kūrybą, Lietuvoje bei užsienyje garsinti Kėdainių krašto kultūros, paveldo išsaugojimo, švietimo bei kitų sričių pasiekimus.

Laureatės apdovanojimas vyks penktadienį, rugsėjo 8 dieną, Didžiosios Rinkos aikštėje per Kėdainių miesto šventės atidarymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų