Pereiti į pagrindinį turinį

Cesaria Evora dainuos Vilniuje

2007-10-05 09:00

Cesaria Evora dainuos Vilniuje

Garsioji Afrikos dainininkė Cesaria Evora antrąsyk koncertuos Lietuvoje. Spalio 12-ąją koncertinė agentūra „Makroconcert“ organizuoja jos pasirodymą Vilniuje, „Utenos pramogų arenoje“. Publikos, nepagailėjusios už bilietus 100 ir 240 litų, laukia dviejų valandų koncertinė programa.

Vaikystė prabėgo prieglaudoje

„Džiaugiuosi, kad gimiau būtent Afrikoje, - viename interviu išdidžiai sakė C.Evora. - Juk Žaliojo Kyšulio Respublikoje, kurią dauguma vadina tiesiog Cape Verde, visada šviečia saulė ir šypsosi žmonės“. Galima sakyti, kad C.Evora yra salų valstybės, kurioje gyvena mažiau nei pusė milijono žmonių, ambasadorė.

Kiekvieną interviu žurnalistams dainininkė visada pradeda gražiais atsiliepimais apie šalies, kurioje užaugo, kultūrą. Ji visada mielai prisimena savo šeimą, gyvenančią saloje, draugus, bičiulis, švytintį smėlį... Bet niekada nekalba apie sunkią savo vaikystę. Iš tiesų vos septynerių ji neteko tėvo. Motina kaip galėdama stengėsi ją išlaikyti dirbdama virėja turtingųjų (taip vadinami visi saloje gyvenantys baltaodžiai) šeimose, bet galiausiai jai teko dukrą atiduoti į vaikų prieglaudą. Būtent jos chore išryškėjo C.Evoros talentas dainuoti.

Pusamžė moteris sulaukė šlovės

Tarptautinio pripažinimo ir šlovės ji sulaukė tik būdama 47-erių, kai ja pradėjo rūpintis Paryžiuje gyvenantis tautietis Džosas Da Silva. Jis įkalbėjo moterį vykti į Prancūziją ir išleisti kelis albumus.

Truputis reklamos, gera prodiuserių komanda ir – talentinga afrikietė viename lygmenyje su garsiausiais pasaulio atlikėjais, o 2004-aisiais – ir pirmasis pasaulinis turas.

Beveik 50 metų nė žingsnio iš gimtosios salos nekėlusi moteris per pastaruosiuos kelerius metus aplankė kone visą pasaulį - koncertavo beveik visuose JAV regionuose, Kanadoje, Izraelyje, Meksikoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, surengė daugybę anšlaginių pasirodymų visoje Europoje.

„Prestižinių „Grammy“ apdovanojimų laureatė C.Evora - paprasta, šilta ir nuoširdi moteris, - pasakojo „Makroconcert“ komunikacijos skyriaus vadovė Inga Grigaliūnaitė. - Titulai, apdovanojimai ir kritikų pagyros jai mažiausiai rūpi – ji dainuoja savo malonumui, iš širdies. Afrikietei svarbiausia kontaktas su publika.“

Naujausias albumas – Afrikai

Šįsyk savo gerbėjams Lietuvoje C.Evora pristatys naujausią albumą „Rogamar“ (2006). Visos jo dainos skirtos dainininkės gimtinei Afrikai ir buvo įrašinėjamos įvairiose pasaulio vietose. Kaip teigė pati Cesaria, „Rogamar“ - tai duoklė šaliai, kuri atrado jos talentą, bei padėka sunkiu metu jai padėjusiems žmonėms.

Naujajame albume nėra jokių esminių stiliaus pokyčių. C.Evora ne iš tų dainininkų, kurie spekuliuoja savo šlove. Ji nesiekia pigaus populiarumo.

Tai, ką dainuoja C.Evora, vadinama afrikietiškomis mornomis (liūdni, kupini sielvarto ir ilgesingi kūriniai, kilę iš raudų), kurios ir išgarsino portugalų ir kreolų kraujo turinčią dainininkę. C.Evoros mornose susilieja Vakarų Afrikos ritmai, brazilų melodijos, portugalų fadai ir anglų jūreivių dainos. Prancūzų dienraštis „Le Monde“ rašė: „Atlikėjos dėka tradicinė afrikietiška morna netikėtai nušvinta jazz ar baroque pop spalvomis“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų