Pereiti į pagrindinį turinį

Dailininkai krizę išleido atostogų į Palangą

2011-07-22 02:23
Dailininkai krizę išleido atostogų į Palangą
Dailininkai krizę išleido atostogų į Palangą

 Palangos „Ramybės“ galerijoje penktadienį savo kūrybos parodas vienas po kito pristatys du menininkų duetai iš sostinės: Eglė Ganda Bogdanienė ir Jolanta Vazalinskienė („Krizės atostogos“) bei Nomeda Marčėnaitė ir Marius Jonutis („Nr. 54“).

„Krizės atostogos“ – antroji paroda iš ciklo „Mano teritorija“. Pirmoji – „Krizė“ vyko pernai Vilniaus dailės akademijos ir Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcijos organizuotos tarptautinės konferencijos „Mano teritorija“ metu.

Parodoje „Krizės atostogos“ autorės ne atsitiktinai išskyrė šešias zonas: tai – keturi metų laikai ir gyvenimo ciklai, penktoji – ironiška iliuzinės relaksacijos zona ir šeštoji – „sudie, krize“. Parodos akcentai: politikos, tikėjimo, dvasinio gyvenimo, skaidrumo krizė, ironiškas požiūris į situacijų simuliaciją ir pradžios-pabaigos fenomenas. Dramatiškai skaudžią šiuolaikinės visuomenės situaciją autorės stengėsi vertinti ironiškai ir autoironiškai, siekdamos į, atrodo, neišsprendžiamus skaudulius įnešti šmaikštumo, kartu ir vilties.

Šeimyninė paroda „Nr. 54“ – 54-oji bendra N.Marčėnaitės keramikos ir M.Jonučio tapybos darbų ekspozicija. Joje – spalvingi, pozityvių emocijų ir tikėjimo prisodrinti kūriniai.

Mariaus pasaulis – optimistiškas ir įkvepiantis. Kartais – naivus, kartais – neįtikėtinai painus, bet visuomet pasiūlantis laimingą pabaigą. Tobulo pasaulio iliuzija, meilė ir tikėjimas dėliojami iš lakoniškų formų ir ryškių spalvų dėmenų. Paveikslų motyvai, kaip ir personažai, keliauja iš kūrinio į kūrinį, pamažu tapdami atpažįstami, savi. Stiprėjantis artumo ir jaukumo jausmas išlaisvina iš kasdienybės, rutinos, nustumdamas į antrą planą privatumo ir atsiribojimo momentą. Šis pasaulis – atviras. Dailininkas į jį įsileidžia visus, kurie sugeba į jį užeiti.

Žmogus centrine figūra išlieka ir Nomedos kūriniuose. Meilė jam ir gyvenimui žaidybine forma ir vaikiškai nuoširdžiu tikėjimu išsiskleidžia autorės keramikos objektuose. Tačiau čia – daugiau nerimo, daugiau nuoširdaus rūpesčio ir siekio globoti. Mylėk, tarnauk, globok – trys momentai, kurie, anot menininkės, neretai tampa priimtinomis pozomis ar pasirinktais vaidmenimis gyvenime. Ar jie nuolatiniai, ar kintantys, tai jau priklauso nuo mūsų pačių.

Eglės Gandos Bogdanienės ir Jolantos Vazalinskienės parodos „Krizės atostogos“ atidarymas – liepos 22 d. 19 val., o Nomedos Marčėnaitės ir Mariaus Jonučio „Nr. 54“ vernisažas –.20 val. „Ramybės“ galerijoje Palangoje (Vytauto g. 35).

Abi parodos veiks iki rugpjūčio 5-osios. Jas bus galima apžiūrėti bet kurią savaitės dieną nuo 12 iki 22 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų