Pereiti į pagrindinį turinį

Dramos teatras – į sostinę

2008-10-10 09:00

Klaipėdos dramos teatras šiuo metu bene daugiausiai gastroliuojantis – ne tik Lietuvoje, bet gal ir visoje Europoje. Paslaptis čia nedidelė: kadangi Dramos teatro pastatas uždarytas ilgai rekonstrukcijai, visi iki vieno spektakliai rodomi svečiuose – net pačioje Klaipėdoje. Ištisinės gastrolės. Aktoriai pusiau juokais, pusiau rimtai kėsinasi pirkti cirko palapinę – klasikinį šapito. Vis šioks toks stogas...

Spalio 14–18 dienomis Klaipėdos dramos teatras svečiuosis Vilniuje, Valstybiniame jaunimo teatre bei Nacionaliniame dramos teatre. Vilniečiams bus pristatyti trys spektakliai.

„Vakarienė su idiotu“ – scenoje

Pirmasis – premjerinis, garsaus prancūzų kino režisieriaus, dramaturgo ir scenaristo Franciso Veberio komedija „Vakarienė su idiotu“.

Su F.Veberiu daugelis jau pažįstami iš kiek kitų sferų – jis yra Lietuvoje žinomų ir pamėgtų filmų „Žaisliukas“, „Aukštas blondinas juodu batu“, „Tėtušiai“, „Užsičiaupk“ režisierius, daugumai savo filmų rašęs ir scenarijus. „Vakarienė su idiotu“ taip pat turi ir savo kino versiją, žinomą anglišku pavadinimu „The Dinner of Idiots“ (1998).

Mėgstami F.Veberio aktoriai – Jeanas Reno, Gerardas Depardieu ir, žinoma, legendinis komikas Pierre’as Richardas. Klaipėdietiškoje versijoje pagrindinį vaidmenį sukūrė Vytautas Anužis, spektaklį režisavo Rolandas Atkočiūnas.

Subalansuotas specialiai damoms

Dramos „Viskas apie moteris“, sulaukusios milžiniško pasisekimo, autorius Miro’as Gavranas neapsikentė ir parašė antrąją seriją – dramą „Viskas apie vyrus“, kurią Klaipėdos dramos teatre režisavo Arvydas Lebeliūnas.

Spektaklis, drįsčiau teigti, subalansuotas specialiai damoms – bet tinka ir jų ištikimiems palydovams vyrams. Regis, vyrų pasaulis niekuo nenusileidžia moteriškajam: toks pats intriguojantis, dramatiškas, o neretai ir tragikomiškas...
Svarbi pastaba: spektaklis tik suaugusiems!

Žaižaruos sąmoju ir elegancija

Trečias scenoje pasirodys prancūzų komedijos metras Ericas Emmanuelis Schmittas ir jo sąmoju bei elegancija žaižaruojanti pjesė „Paleistuvis“ – beje, jos kino versiją (angl. pav. „The Libertine”, 1990) žiūrovams, tikriausiai, irgi teko matyti.

Pjesės dialogai primena aukščiausio lygio fechtuotojų susirėmimą – čia nuolat žyra paradoksų ir žaismės kibirkštys. Pagrindinis pjesės herojus – XVIII amžiaus prancūzų enciklopedistas, laisvamanis filosofas Denis Diderot (akt. V.Anužis), baiginėjantis rašyti enciklopediją ir netikėtai susidūręs su problema: kaip surasti tikslų enciklopedinį apibrėžimą žodžiui „moralė“. Senam libertinui tai sunkiai išsprendžiamas uždavinys…. Definiciją surasti jam netikėtai padeda ponia Terbuš, žavinga aferistė ir sena Diderot bičiulė...

Spektaklio režisierius – komedijos žanro meistras Povilas Gaidys.

Kas, kur, kada

Belieka sukonkretinti laiką ir vietą.

Valstybiniame jaunimo teatre spalio 14-ąją bus rodoma F.Veberio „Vakarienė su idiotu“ (vaidina V.Anužis, Vaidas Jočys, Rimantas Pelakauskas, Eglė Jackaitė, Monika Vaičiulytė, Viačeslavas Mickevičius, Arnoldas Eisimantas), o spalio 15-ąją – M.Gavrano „Viskas apie vyrus“ (vaidina Edvardas Brazys, Rimantas Pelakauskas, Igoris Reklaitis, Kazimieras Žvinklys).

Vėliau veiksmas persikels į Nacionalinį dramos teatrą – spalio 17-ąją klaipėdiečiai vaidins M.Gavrano „Viską apie vyrus“, o 18-ąją – E.E.Schmitto „Paleistuvį“. Visų spektaklių pradžia – 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų