Pereiti į pagrindinį turinį

Du kolekcininkai kviečia apžiūrėti sukauptas degtukų dėžutes

Shutterstock nuotr.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto galerijoje du bendrą aistrą turintys kolekcininkai – Vykinta Janušytė ir Kęstutis Skerys – nutarė pasidalyti savo surinktais eksponatais su bendradarbiais ir bibliotekos lankytojais. Parodoje „Sierčikai“ galima apžiūrėti judviejų nuo vaikystės rinktų degtukų dėžučių kolekcijas.

„Mano kolekcija prasidėjo nuo degtukų etikečių. Būdamas 7 metų pradėjau rinkti etiketes – nuplėšdavau nuo turimų degtukų dėžučių. Tai aš pirmiausia demonstruoju etiketes, jos labai įdomios, su socialine reklama. Kai kuri tinka ir dabar. Kai kurios parodo koks buvo laikotarpis“, – pasakoja K. Skerys.

Nuo pirmosios degtukų dėžutės, atsiradusios K. Skerio kolekcijoje, iki šių dienų daug kas pasikeitė. Šiandien degtukų dėžutės dažniausiai naudojamos kaip vieta prekių ir paslaugų reklamai, seniau ant jų buvo skelbiamos socialinės reklamos.

„Eidavau į parduotuves ir ieškodavau skirtingų dėžučių su skirtingomis etiketėmis. Per tas etiketes kažką sužinodavau“, – sako K. Skėrys.

Parodos lankytojams bibliotekos darbuotojai atrinko degtukų dėžučių etikečių, susijusių su biblioteka ir knygomis. Eksponuojami K. Skerio degtukų etikečių albumai iš viso pasaulio. O V. Janušytė parengė nemenką stendą norintiems susipažinti su degtukų istorija. Ji labai įvairi ir dėl spalvų, ir dėl cheminių aspektų.

„Viskas prasidėjo nuo spalvotų degtukų. Man buvo gražu, kad toks daiktas kaip degtukas gali būti spalvotas – rožinis, baltas. Tai iš pradžių buvo tik spalvoti degtukai, o paskui plėtėsi, plėtėsi ir susikaupė tai, ką dabar turiu“, – prisimena V. Janušytė.

Naujų egzempliorių kolekcininkai gauna dovanų ar lauktuvių iš svečių šalių, keičiasi tarpusavyje. Po parodos džiūgauja gaunantys degtukų ir iš nepažįstamų žmonių.

„Lietuvoje jau nelabai ką gero rasi parduotuvėse. Viskas, kas įmanoma, nupirkta. Atkeliauja iš žmonių, kartais iš jų akiplėšiškai pasiimu tuos degtukus. Kartais, jei pamatau užsienyje, aišku, nusiperku“, – pasakoja V. Janušytė.

Paroda veiks iki šio mėnesio pabaigos, tačiau esant didesniam susidomėjimui autoriai pažadėjo ją dar kurį laiką palikti lankytojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų