Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivalis nenustoja stebinti: miestas papuoštas žuvies griaučiais

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 27–28 dienomis vyksiantis Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivalis nepaliauja stebinti miesto gyventojų ir svečių. Praeitais metais plevėsavo milžiniški skalbiniai, o šiemet įvairiose miesto erdvėse stūkso žuvies griaučiai.

Anot organizatorių, festivalio pagrindinė koncepcija yra skirta ne tik regiono klausytojams išgirsti profesionaliai atliekamos bliuzo ir džiazo muzikos, bet ir atkreipti dėmesį į Elektrėnų miesto istoriją. 1961-aisiais metais buvo užtvenkta Strėvos upė. Jos vanduo užliejo Anykštos, Jagudžio ir Puikino ežerus, kurie susiliejo į didžiulį tvenkinį – Elektrėnų marias. Šis įvykis įkvėpė festivalio komandą įgyvendinti projektą „Vandens muzika“, pasitelkiant specifinius vandens simbolius reklaminėms idėjoms realizuoti.

Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivalis truks dvi dienas. Penktadienį mieste skambės bliuzas, o šeštadienį – džiazo muzika. Rugpjūčio 27 dieną, 18 valandą festivalį atidarys grupė „Let Alone“. Iškart po jų scenoje pasirodys Virgilijus Jutas, o 20 valandą - „Bliuzoholikai“. Vėliau bliuzo vakarą tęs klaipėdiečių grupė „Breaze“ ir 22 valandą Elektrėnų vaikų pasaulio sceną sudrebins gerai žinomas kolektyvas „The Road Band“ kartu su Aleksandru Belkinu priešakyje. Pirmąją festivalio dieną užbaigs svečiai iš Lenkijos – „Gęsia Skórka Blues Band“.

Antroji Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivalio diena startuos su jaunaisiais džiazo atlikėjais. Nuo 16 valandos scenoje bus galima išvysti konkurso „Elektrėnų žiburiukai” nugalėtojus. Išsiilgusiems gyvos džiazo muzikos gūsių, festivalis kviečia į grupės „21st Century Quintet“ koncertą, kurio pradžia 18 valandą. Iškart po jų, su džiazo programa scenoje pasirodys Rūta Ščiogolevaitė, kuriai akompanuos Paulius Zdanavičius bei Vytautas Skudas. 20 valandą svečiai iš Lenkijos „Arszyn/Burnos“, o po valandos – džiazo orkestras „EVJO“. Priešpaskutiniai pasirodys „Liepaja Music Orchestra“ su specialia, būtent Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivaliui skirta programa „Dedikacija vandeniui“. 23 valandą didžiojoje scenoje puikūs improvizatoriai ir išskirtinio balso vokalistė su projektu „Gina Shee Jazz Quartet“. Festivalio rengėjai primena, kad visi koncertai vyks nemokamai.

Organizatorių nuotr.

Elektrėnų bliuzo ir džiazo festivalio organizatoriai šiemet suteikia galimybę susipažinti ir su šiuolaikinio meno instaliacijomis. Menininkės Evelina Dapkutė ir Elinga Garuolytė pagal festivalio temą „Vandens muzika“ sukūrė interaktyvias kompozicijas. Vaikų žaidimo aikštelėje skulptorė Elinga Garuolytė sukūrė labirintą pavadinimu „Kaip žuvis vandeny“. Anot Garuolytės, „Kasdienybėje mus supa tinklai – tai gali būti interneto, socialiniai ar kiti mūsų pačių susikurti ir mus supančiojantys tinklai. Kūrinyje, patiriant medžiagiškumą bei ryškaus geltonio žavesį, kviečiu žiūrovą atsirasti materialiame tinkle. Fiziškai atsidurti viduje ir pasimėgauti akimirka.“

Na, o Evelina Dapkutė, medžių paunksmėje savo rankomis pastatė šviečiančią skulptūrą „Melsvos bangos“. Pasak menininkės, „Tą momentą, kai panirus į gilų, tamsų vandenį, reikia išnirti atgal į sausumą – visad laikiau maloniausiu. Tos kelios kerinčios sekundės, kai pro vis siaurėjantį vandens sluoksnį gali pamatyti žydrą dangų, raibuliuojančius debesis, saulę ir medžių šakų fragmentus, leidžia pasijusti lyg sapne. Mėlynos tiulio bangos ir pavienės mėlynos šviesos lemputės tarsi nukelia į tą surrealų momentą ir kviečia nors trumpam pasijausti esant vandenyje, pasimėgauti gaiva, kurią kuria ne tik dirbtinė melsva šviesa, bet ir pati gamta – lengvas vasariškas vėjas, ošiantys medžiai bei šalimais banguojančios Elektrėnų marios.“ Elingos labirintu galima mėgautis jau nuo šiandien, o Evelinos meninė instaliacija bus atidengta trečiadienio vakarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių