Pereiti į pagrindinį turinį

Istorinis momentas: F. Bacono paveikslas parduotas už rekordinę sumą (papildyta)

2013-11-13 07:03
Scanpix nuotr.

Britų dailininko Franciso Bacono (Fransiso Beikono) paveikslas antradienį Niujorke buvo parduotas už 142,4 mln. dolerių sumą, kuri yra naujas pasaulinis rekordas, pavertęs "Tris Luciano Freudo studijas" (Three Studies of Lucian Freud) brangiausiai aukcione parduotu meno kūriniu per visą istoriją.

"Darbas parduotas už 142 405 000 dolerių, po šešių minučių įnirtingų siūlymų salėje ir telefonu", - paskelbė "Christie's".

Šis 1909-1992 metais gyvenusio dailininko kūrinys aukcione buvo parduodamas pirmą kartą. Jį nusipirko viena Niujorko galerija.

"Mums nuostabu, be abejo, didžiausia kaina, kada nors sumokėta aukcione už meno kūrinį", - sakė "Christie's" pokario ir šiuolaikinio meno padalinio vadovas Brettas Gorvy (Bretas Gorvis).

Paveikslas, kurio pardavimas buvo palydėtas aplodismentais, pasiekė naują kainos rekordą. Anksčiau brangiausiai aukcione parduotas paveikslas (119,9 mln. dolerių) buvo Edvardo Muncho (Edvardo Munko) "Šauksmas" (Skrik), nupirktas pas konkurentus "Sotheby's", Niujorke 2012 metų gegužę.

Brangiausias visų laikų meno kūrinys yra Paulio Cezanne'o (Polio Sezano) paveikslas, kuris 2011 metais buvo parduotas už 259 mln. dolerių. Tačiau tai buvo privatus pardavimas, o ne aukcionas.

B.Gorvy sakė, kad "Tris Luciano Freudo studijas" nusipirko Niujorke įsikūrusi "Acquavella Galleries".

Bendrai per šį įspūdingą aukcioną buvo pasiektas ne vienas rekordas, iš viso buvo gauta 691,6 mln. dolerių - daugiausiai per aukciono istoriją.

"Istorinis momentas", - sakė aukciono darbuotojas Jussi Pylkkanenas (Jusis Pilkanenas), kai kainų siūlymai, prasidėję nuo 80 mln. dolerių, laikinai sustojo ties 126 mln. dolerių riba.

Minimas retas triptichas, nutapytas beveik 25 metai po to, kai F.Baconas ir Lucianas Freudas (Lusianas Froidas) susipažino, yra brangiausias pavienis daiktas, pasiūlytas per visą Niujorko lapkričio aukcionų sezoną.

Pareigūnai sakė, jog jis yra ypatingas tuo, kad vėliau L.Freudas, artimas F.Bacono draugas, ir pats tapo labai svarbiu menininku.

Visos trys tripticho dalys, nutapytos F.Baconui būdinga deformuota maniera, vaizduoja L.Freudą, sėdintį narve ant medinės kėdės oranžiniame fone.

Tai vėlyvesnis iš dviejų F.Bacono triptikų, vaizduojančių L.Freudą. Francisas Outredas (Fransisas Outredas) iš "Christie's" šį 1969 metų triptichą pavadino "tikru šedevru" ir "nenuneigiama 20-ojo amžiaus meno ikona", kuri "žymi Bacono ir Freudo ryšį, atiduoda pagarbą kūrybinei ir emocinei giminystei tarp šių dviejų menininkų". Tai buvo vienas mėgstamiausių F.Bacono nuosavų darbų.

Triptichas buvo nutapytas 1969 metais, Karališkajame meno koledže Londone. Jis buvo eksponuojamas retrospektyvinėje parodoje Eliziejaus laukų Didžiuosiuose rūmuose Paryžiuje 1971–1972 metais. 8-ojo dešimtmečio viduryje trys jo dalys buvo parduotos atskirai.

F.Baconui nepatiko, kad dalys buvo išskirtos, ir ant kairiosios dalies nuotraukos ranka buvo užrašęs, kad ji "neturi prasmės, jei nėra sujungta su kitomis dviem dalimis".

Tripticho dalis skirtingi kolekcininkai laikė iki 9-ojo dešimtmečio pabaigos, kai jas visas į viena surinko kolekcininkas iš Romos.

Ankstesnis kainos rekordas F.Bacono paveikslui buvo 86 mln. dolerių 2008 metais.

Prieš aukcioną "Christie's" triptichą "Trys Luciano Freudo studijos" vadino "viena 20-ojo amžiaus meno ikonų" ir sakė, kad šis aukcionas yra "kartą per gyvenimą" pasitaikanti proga jį įsigyti.

Iš viso "Christie's" pardavė 63 pokario ir šiuolaikinio meno kūrinius, iš viso buvo pasiekta 11 pasaulinių rekordų.

Didžiulė oranžinė Jeffo Koonso (Džefo Kunso) skulptūra "Balloon Dog" buvo parduota už 58,4 mln. dolerių ir pateko į istoriją kaip brangiausiai parduotas dar gyvo menininko darbas ir brangiausiai parduota šiuolaikinė skulptūra.

Tai viena iš penkių tokių šio amerikiečių menininko skulptūrų, kurios yra skirtingų spalvų. Ankstesnis rekordas J.Koonso darbui buvo 33,7 mln. dolerių.

Neseniai šis menininkas bendradarbiavo su Lady Gaga (Leidi Gaga) ir sukūrė meno kūrinį pirmadienį išleisto popdeivės trečiojo albumo "Artpop" viršeliui.

"Šįvakar pagaliau pademonstravome šios rinkos jėgą ir šios rinkos įvairovę", - sakė B.Gorvy, kuris tvirtino, kad pokario ir šiuolaikinio meno vertė tik "nepaprastai" didės.

Pirkėjai iš 42 šalių buvo užsiregistravę antradienio aukcionui. Nepaisant didžiulio besiformuojančių rinkų Azijoje, Persijos įlankos regione, Rusijoje ir Lotynų Amerikoje susidomėjimo, dominavo amerikiečiai.

"Nuostabus, jaudinamas vakaras", - spaudos konferencijoje sakė "Christie's Americas" prezidentas Dougas Woodhamas (Dagas Vudemas).

"Naujas pasaulinis aukcionų rekordas ... Tai fenomenalus nuostabių šedevrų vakaras", - pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų