Pereiti į pagrindinį turinį

G. Žičkytės filmas nominuotas Europos kino apdovanojimui

2016-06-07 18:00
BNS inf.

Lietuvos režisierės Giedrės Žickytės ir režisierės iš Čilės Maite Alberdi sukurtas filmas „Čia aš tik svečias“ („I'm not from here“) nominuotas Europos kino apdovanojimui.

Jis tapo ketvirtuoju lietuvių kūrėjų darbu po 11 metų vėl patekusiu tarp „Europos Oskarais“ vadinamų apdovanojimų nominantų, pranešė Lietuvos kino centras.

„Visi džiaugiamės Giedrės Žickytės pergale, kuri nutraukė tylą po to, kai režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Neregių žemė“ 1993 metais laimėjo Europos kino akademijos apdovanojimą kaip geriausias metų dokumentinis filmas. O dabar ir vėl Europos kino apdovanojimuose nuskambės lietuviška pavardė“, – sakė Europos kino akademijos narė ir Europos šalių kino forumo „Scanorama“ meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Per visą Europos kino akademijos apdovanojimų istoriją lietuvių filmai nominuoti tris kartus: 1992 metais – Šarūno Barto „Trys dienos“, 1993 metais – Audriaus Stonio „Neregių žemė“ ir 2005 metais – Arūno Matelio „Prieš parskrendant į Žemę“.

Filme „Čia aš tik svečias“ pasakojama apie garbaus amžiaus iš San Sebastiano atvykusią baskę Josebę, kuri gyvena Santjago Čilės senelių namuose. Kiekvieną dieną ji galvoja, kad tai yra jos pirmoji apsilankymo čia diena ir kiekvieną dieną ji turi suprasti, kad yra ne taip.

Ši juosta tarptautiniame Krokuvos kino festivalyje pelnė geriausio trumpametražio filmo prizą ir tuo pačiu laimėjo nominaciją 29-ųjų Europos kino apdovanojimų trumpametražių filmų kategorijoje.

Tai bendras Lietuvos ir Čilės kūrėjų darbas bei pirmasis Lietuvos kino centro bendradarbiavimo su tarptautiniu Kopenhagos dokumentinių filmų festivaliu rezultatas. 

Lietuvos, Čilės ir Danijos bendros gamybos filmo pasaulinė premjera įvyko festivalyje „Visions du Reel” Šveicarijoje, kur pelnė apdovanojimą už geriausią trumpametražį filmą. Vėliau filmas pristatytas Ispanijoje, tarptautiniame dokumentinių filmų „Documenta Madrid“ festivalyje Ispanijoje, tarptautiniame dokumentinio kino festivalyje „Hot Docs“ Kanadoje.

Lietuvoje filmą planuojama pristatyti rudenį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų