Gražiausios metų knygos iliustracijos pritaikytos ir neregiams

Gražiausių pernai Lietuvoje išleistų knygų konkursas jau turi nugalėtoją. Geriausio įvertinimo sulaukė pasakų knyga „Sparnuotosios raidės“. Ji ne tik praėjusių metų gražiausia, tačiau ir antroji Lietuvoje, skirta ir neregiams.

„Knyga, skirta skaityti trimis pojūčiais: rega, lytėjimu ir klausa“, – taip gražiausią pernai Lietuvoje išleistą knygą apibūdina ją sudariusi Eglė Jokužytė. Leonardo da Vinci pasakos apie paukščius nugulė į universalų leidinį, pavadintą „Sparnuotosios raidės“. Tai antroji tokia E. Jokužytės parengta knyga.

„Pirmiausiai reikėjo išleisti knygą reginčiųjų būdu. Ją sukurti taip, kad būtų suprantama skaityti akimis. Antra užduotis – išleisti ir Brailio raštu. Taip pat svarbu buvo iliustracijas perteikti taip, kad jas galima būtų suprasti liečiant“, – sako knygą parengusi E. Jokužytė.

Parengti iliustracijas ėmėsi Vilmas Narečionis. Pasak žinomo dizainerio, tai pirmoji jo iliustruota knyga. O ieškant pasakose veikiančių paukščių perteikimo būdų, teko domėtis, kaip aklieji supranta iliustracijas.

„Nupaišyti tuos gyvūnus, kad juos vėliau suprastų neregiai, buvo iššūkis. Kartu ir apribojimas. Tiesiog stengiausi, kad piešinyje vaizduojami paukščiai būtų kuo panašesni į tikruosius“, – sakė knygos dailininkas, dizaineris Vilmas Narečionis.

Parengtą knygą vertino ir aklieji. Taip pasiekta, kad leidinio iliustracijos ne tik vienos gražiausių, tačiau ir suprantamos knygą skaitantiems akliems vaikams. Ši ir dar šešios gražiausios knygos bus apdovanotos mėnesio pabaigoje vyksiančioje Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių