Pereiti į pagrindinį turinį

Į sceną žengia gruziniškai lietuviškas danų princas

2008-09-05 09:00

Rugsėjo 12 ir 13 dienomis Klaipėdos dramos teatras Druskininkų teatro festivalyje publikai pristatys vieną netikėčiausių premjerų – vienaveiksmę tragikomediją pagal William‘o Shakespeare’o dramą "Hamletas".

Spektaklio režisierius – Lietuvos publikai jau žinomo ir pamėgto unikalaus "Pirštų teatro" (Gruzija) vadovas Beso Kupreišvilis, o pagrindinį Hamleto vaidmenį atliks puikus lietuvių aktorius Vytautas Paukštė.

Jau vien šis išskirtinis duetas žiūrovams leidžia tikėtis spektaklio kokybės ir nelauktų sprendimų – kaip ir tai, kad ši "Hamleto" interpretacija sujungia tradicinės dramos, lėlių ir pirštų teatro žanrus. Pasaulyje žinomo "Pirštų teatro" režisierius B.Kupreišvilis, garsėjantis savo tiesiog mikrochirurgiška atida detalėms ir puikiu humoro jausmu, sakė norįs W.Shakespeare’o pjesę nuspalvinti atjauta, švelnia šypsena ir žmogišku gerumu. Tuo, ko šiandien trūksta visiems, ir ką su nostalgija prisimename iš senų gerų gruziniškų filmų.

Apie ką šis spektaklis? Tai asmeninė, personifikuota, net intymi istorija, kurią pasakoja senas lėlių teatro aktorius, – pasirodo, kaip ir dauguma aktorių, visą gyvenimą svajojęs suvaidinti Hamletą. Todėl ir spektaklio pavadinimas – "Mano Hamletas".

Pasak aktoriaus V.Paukštės, pirmą kartą profesinėje karjeroje jo partneriais scenoje tampa pirštais judinamos lėlės. Intriguojantis jam atrodo ir stereotipų, chrestomatinio požiūrio į W.Shakespeare’o kūrybą laužymas: B.Kupreišvilis, matęs daugybę žinomų režisierių interpretacijų W.Shakespeare’o "Hamleto" tema (beje, puikiai išmanantis ir Lietuvos teatrinį kontekstą), nevengia švelniai pasišaipyti tiek iš teatrinių klišių, atpažįstamų mizanscenų, suvienodėjusių intonacijų, tiek iš paties W.Shakespeare’o dramos herojų bei siužetinių linijų. Subtili parodija, kaip jau spėjo pastebėti "Pirštų teatro" žiūrovai, B.Kupreišviliui – nesvetimas žanras.

Gruziniškas temperamentas ir lietuviškas gilumas, Kaukazas ir Baltija, Pietūs ir Šiaurė: belieka tik patiems išvysti, kaip šis netikėtas susidūrimas atrodys scenoje.

Spektaklyje vaidins ir jauni lietuvių aktoriai Renata Idzelytė, Mantas Poškus, Sigutė Gaudušytė, Linas Lukošius, Arūnas Račkauskas. Taip pat – Gruzijoje pagamintos marionetės ir lietuviški aktorių pirštai.

Kiek vėliau, po Druskininkų teatro festivalio, "Mano Hamletas" bus rodomas ir Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų