Įteiktos šių metų Kultūros ministerijos premijos ir garbės ženklai

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje ketvirtadienį įteikė šių metų ministerijos apdovanojimus labiausiai įvairiose srityse nusipelniusiems kultūros ir meno darbuotojams, kūrėjams.

„Kultūros ministerijos premijos ir garbės ženklai čia subūrė labai plačią ir margą bendruomenę. Šiandien drauge švenčiame ryškų jūsų veiklos paliktą įspaudą daugybėje skirtingų sričių: nuo džiazo iki edukacijos, nuo teatro iki raštijos istorijos“, – sveikindamas laureatus sakė kultūros ministras.

„Skirtingos veiklos, skirtingi kontekstai lemia, kad ir kasdienybę matuojame kiek skirtingais matmenimis. Vis dėlto tuo pat metu esame viena stipri kultūros bendruomenė. Šiandien to bendrumo, džiaugsmo ne tik dėl savo, bet ir dėl kitų įvertinimo matome tikrai daug“, – ministerijos pranešime cituojamas jis.

Kultūros ministerijos premijos ir garbės ženklai čia subūrė labai plačią ir margą bendruomenę.

Už kūrybinę, edukacinę, mokslinę, kultūrinę organizacinę, leidybinę veiklą, reikšmingą indėlį atnaujinant pučiamųjų orkestrą „Trimitą“ ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanotas kompozitorius, Lietuvos simfoninio pučiamųjų orkestro vadovas Antanas Kučinskas.

Garbės ženklas už ilgametį indėlį į Dzūkijos kultūros lauko puoselėjimą, kultūros paveldo apsaugą, tyrinėjimą, populiarinimą, produktyvią mokslinę ir visuomeninę veiklą įteiktas paveldosaugininkei Margaritai Janušonienei.

Teatro ir kino aktorius, ilgametis Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovas Juozas Marcinkevičius šiuo apdovanojimu įvertintas už Lietuvos lėlių teatro puoselėjimą, plėtojimą ir populiarinimą tarptautiniu mastu, lėlių teatro profesionalų telkimą, reikšmingus socialinius kultūrinius bei edukacinius projektus.

Dailininkei Audronei Petrašiūnaitei apdovanojimas skirtas už ilgametę, aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą, originalią Lietuvos tapybos tradicijos interpretaciją, indėlį į jaunosios kartos ugdymą.

Garbės ženklą už platų kūrybinės veiklos lauką, nuoširdų pasišventimą teatro scenai, ryškius, pripažinimo sulaukusius vaidmenis teatre ir kine, sėkmingą bendradarbiavimą su Lietuvos bei užsienio kino kūrėjais gavo aktorius Dainius Svobonas.

Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis pagerbtas „už 42 metus Birštone nešamą džiazo ir kultūros fakelą, organizuojant Tarptautinį Birštono džiazo festivalį, kas dvejus metus suburiantį Lietuvos ir užsienio džiazo bendruomenę“.

Solistei Gitanai Vilkelienei (Pečkytei) apdovanojimas įteiktas už nuopelnus Lietuvos scenos meno kultūrai, meistriškumą, talento įvairiapusiškumą, produktyvią kūrybinę, pedagoginę veiklą, įsimintinus vaidmenis operose ir operetėse.

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ skiriamas Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams už dešimties pastarųjų metų veiklą kultūros bei meno srityje.

Bronio Savukyno premija įteikta Gyčiui Norvilui už problemišką ir polemišką eseistiką, už redaktoriaus darbą, pavertusį „Literatūrą ir meną“ gyvu balsu kultūros pasaulyje.

Publicistikos premiją pelnė rašytoja, menininkė Paulina Pukytė už išskirtinę, provokuojančią ir performatyvią publicistiką kultūros ir visuomeninėmis temomis komentarų cikle LRT radijo laidai „Kultūros savaitė“. 

Balio Buračo fotografijos meno premijos laureate tapo fotomenininkė Vilma Samulionytė. Ji įvertinta už konceptualų žvilgsnį į sovietmečiu susiformavusį civilinės santuokos ritualą, išreikštą jam sukurtuose interjeruose, bei elegantišką idėjos išpildymą, pranešė ministerija.

Premija už bibliotekininkystės, bibliografijos, knygotyros mokslinius tyrinėjimus bei praktinę veiklą bibliotekose įteikta Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vedėjai Jurgai Bardauskienei.

Premija už muziejininkystės darbus skirta Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus Komunikacijos ir lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėjai Vykintei Stundytei-Pier.

Premiją už muziejų vertybių restauravimo darbus pelnė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro eksperto kvalifikacinės kategorijos archeologinės tekstilės ir aukščiausios kvalifikacinės kategorijos archeologinių metalo radinių restauratorė Vytautė Lukšėnienė.

Martyno Mažvydo premija teko literatūrologei, daktarei Žavintai Sidabraitei ir kalbotyrininkei, daktarei Birutei Triškaitei už nuopelnus Lietuvos raštijos istorijai – atliekant kokybiškus Prūsijos (Mažosios) Lietuvos XVI–XVIII amžių raštijos tyrimus bei šaltinių rengimą. 

Trys premijos už etninės kultūros ir nematerialaus kultūros paveldo puoselėjimą ir skleidimą įteiktos Panevėžio kraštotyros muziejaus Etninės kultūros skyriaus vedėjai ir Panevėžio rajono Krekenavos kultūros centro meno vadovei etnologei Linai Vilienei,  Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos darbuotojai kultūrologei Daliai Blažulionytei ir Alvydui Vozgirdui – vienam aktyviausių tradicinio folkloro skleidėjų Klaipėdos krašte.

Kultūros ministerijos premijos už aktyvią, kūrybingą veiklą kultūros centruose laureate tapo Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė. 

Premija už geriausias kultūrinės edukacijos veiklas vaikams įteikta šešerius metus aktyviai kultūros lauke veikiančiai, įtrauktimi, tarpdiscipliniškumu ir tarptautiškumu pagrįstai vaikų ir paauglių literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“ komandai.

Jaunojo kūrėjo premijomis įvertinta scenaristė, tekstų kūrėja, dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „Melos“, teatro režisierius Antanas Obcarskas, skulptorius, rašytojas, scenografas Mykolas Sauka, poetė, prozininkė, vertėja Ieva Toleikytė.

Metų debiuto premijos laureatu tapo šokėjas, choreografas, pedagogas Adrianas Carlas Bibianas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių