- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
-
J. Vaitkutės instaliacijoje – atspaudas, kurį paliekame išmesdami maistą
Vis dar retai susimąstome, kiek maisto išmetame per metus ir kokį poveikį tai daro aplinkai. Menininkės Jolitos Vaitkutės sukurta instaliacija „Foodprint“ primena, kad pernelyg dažnai išmetame produktus, kuriuos dar galėtume suvartoti. Arba tiesiog atiduoti tiems, kam maisto trūksta.
Meninei instaliacijai „Foodprint“ sukurti J. Vaitkutė panaudojo savo pačios piršto atspaudą. Atspaudo linijos sudėliotos iš 60 kilogramų maisto – būtent tiek vidutiniškai išmeta Lietuvoje gyvenantis žmogus.
„Nors instaliacijas iš maisto esu dariusi ir anksčiau, tačiau šis kūrinys yra ypatingas. Nustebau, kai sužinojau, kad Lietuvoje tarp labiausiai išmetamų produktų yra duona, pienas, bulvės ir bananai. Nuoširdžiai tikiu, kad išmetamą maisto kiekį galima būtų sumažinti, kiekvienam mūsų padarius net ir nedidelį žingsnį atsakingesnio vartojimo link ar pasitelkus kiek daugiau fantazijos virtuvėje“, – sakė Jolita Vaitkutė.
Beveik 5 kvadratinių metrų kūriniui panaudotos įvairios kruopos, daržovės ir vaisiai, duonos ir pieno gaminiai. Visi produktai po „Foodprint“ įamžinimo buvo kruopščiai surinkti ir perduoti projekto partneriui „Maisto bankui“. Kūrinį iš kelių dešimčių skirtingų produktų užtruko padaryti 12 valandų, jį nurinkti – dar viena valanda.
„Tai irgi labai simboliška. Darydama šį kūrinį, su kiekvienu produktu daug galvojau, kokį ilgą kelią jis nueina iki mūsų stalo. Mąsčiau apie tai, kiek darbo įdėta, kiek tam reikėjo įvairių išteklių. O mums apsispręsti išmesti maistą tetrunka keletą sekundžių. Argi mes tikrai taip nevertinam kitų žmonių pastangų ir aplinkos, kurioje gyvename?“, – klausė menininkė.
Pasak „Maisto banko“ vadovo Simono Gurevičiaus, vienas pagrindinių organizacijos tikslų yra siekti, kad tinkamas vartoti maistas nebūtų išmestas.
„Skaičiuojama, kad pasaulyje prarandama arba iššvaistoma apie trečdalis pagaminto maisto. Tai turi skaudžių socialinių ir aplinkosauginių padarinių. Pavyzdžiui, pasaulyje badauja apie dešimtadalis, 800 milijonų, žmonių. Paskaičiuota, kad vien maistu, kuris išmetamas Europoje, būtų galima pamaitinti 200 milijonų žmonių. Be to, atsakingiau vartodami, sumažintume ribotų išteklių eikvojimą, sulėtintume klimato kaitą ir miškų kirtimą, biosferos nykimą“, – sako „Maisto banko“ vadovas S. Gurevičius.
Lapkritį apie maisto švaistymą Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, dar ne visi iki galo suvokia, kuriame etape nuo produktų užauginimo iki jo atsidūrimo ant stalo netenkama daugiausia. Apklausa parodė,kad tik kas ketvirtas apklaustasis supranta, kad namuose yra iššvaistoma daugiausia maisto.
Pasak S. Gurevičiaus, namų ūkiuose išties yra netenkama tiek pat maisto, kiek grandinėje iki namų – ūkiuose, gamybos įmonėse, transportuojant ir prekybos vietose.
Šiandien, lapkričio 20 dieną, 19.30 val. įvyks tradicinis „Maisto banko“ labdaros telemaratonas „Pasidalink“. Jo metu žinomiausi šalies atlikėjai ir daugybė savanorių kvies geros valios žmones dalintis – aukoti lėšų ir tokiu būdu padėti „Maisto bankui“ gelbėti maistą bei pamaitinti nepasiturinčius.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pagerbti trys geriausi 2023-iųjų bibliotekininkai, įstaigos sutarė derinti veiksmus
Kultūros ministerijoje antradienį minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę pagerbti geriausi praėjusių metų šio sektoriaus specialistai, tuo metu bibliotekų asociacijos pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo. ...
-
Antrasis S. Dirsytės romanas: aplinkybių sutraiškyta herojė iki pabaigos kovojo už teisę išlikti
„Kai rašai istorinį romaną, išties, gerąja to žodžio prasme, ištinka tam tikras apsėdimas. Atrodo, kuo daugiau domiesi laikotarpiu, apie kurį rašai, tuo aiškiau dėliojasi istorija, o rūke tarsi paskendęs vaizd...
-
O. Šurajevas rėžė Lietuvos teatralams: kas iš to vardo, jei jie „myžniai“51
Visuomenininkas Olegas Šurajevas abejingų nepalieka. Anot jo, dabar nėra laikas abejoti ir kalbėti miglotomis metaforomis. Jis teigė, kad atėjo laikas išreikšti aiškias pozicijas – be dviprasmybių, naudos ir kašt...
-
„Lietuvos teatrų pavasaris“: 45-asis festivalis
Kauno teatro mylėtojai visą savaitę turi unikalią progą mėgautis profesionalų sukurtais spektakliais iš visos Lietuvos: sekmadienį prasidėjo jau 45-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris“. ...
-
Kultūros ministerija paskelbė konkursą vadovauti Nacionaliniam architektūros institutui1
Kultūros ministerija antradienį paskelbė konkursą į naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas. ...
-
Prasideda Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė
Antradienį Lietuvoje prasideda Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema šiemet – Europos Sąjunga (ES). ...
-
Finaliniai B. Dvariono konkurso akordai: nuo rečitalių koncertų salėse iki kelionių į Disneilendą
Jau dvyliktą kartą jaunuosius smuikininkus ir pianistus iš viso pasaulio į Lietuvą pakvietęs Tarptautinis Balio Dvariono konkursas šį savaitgalį išrinko pačius geriausius. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje konkurso f...
-
S. Karunatilaka: tikiuosi, kad mes šio to pasimokysim iš pasakojimų, persmelktų mūsų patirties
„Rašant knygą nėra taip, kaip būna per kokią filmo premjerą, kai jis išleidžiamas ir palydimas su fanfaromis, ji gimsta pamažu, o paskui dar reikia tikėtis, kad ras skaitytojų“, – pripažįsta Bookerio premijos laureata...
-
Kaune prasideda Azijos ir skandinavų kultūrų savaitė3
Šią savaitę Kaune vyraus Azijos ir skandinavų kultūros – prasideda jubiliejinė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rengiama Azijos savaitė ir skandinaviškos kultūros pažinimo renginiai. ...
-
Seimas linkęs bibliotekoms leisti dovanoti nurašytas knygas
Seimas po svarstymo šią savaitę pritarė leidimui bibliotekoms dovanoti nurašytas knygas. ...