Jaunųjų muzikantų ir D. Geringo melodijos – viltis sergantiems vaikams

  • Teksto dydis:

Šv. Kotrynos bažnyčioje kovo 26 d. 17 val. vyksiančiame labdaringame koncerte „Vaikai vaikams. Dedikacija Maestro“, kuris bus tiesiogiai transliuojamas per „LRT Kultūros“ kanalą, jau trečius metus M. Rostropovičiaus fondo remiami jaunieji muzikantai savo pasirodymą skirs Vaikų ligoninėje gydomiems vaikams.

Kartu su jaunaisiais atlikėjais į sceną žengs ir pasaulinio garso lietuvių kilmės violončelininkas, vienas mylimiausių M. Rostropovičiaus mokinių prof. Davidas Geringas. Koncerte taip pat pasirodys ir vieni ryškiausių Lietuvoje Maestro įkurto fondo alumnų: fortepijono virtuozė Simona Zajančauskaitė-Giedraitė, klarnetininkas Vytautas Giedraitis, fleitininkas Paulius Gefenas ir arfininkė Joana Daunytė.

Gerumu pasidalyti – daugiau kaip mėnuo

Jau ir Lietuvoje įsitvirtina tradicija rūpintis silpnesniais, sergančiais, – tais, kuriems pagalbos dėl visiškai suprantamų priežasčių reikia labiau nei bet kam kitam.

Jau tradicija tapusiame renginyje kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu prof. Donato Katkaus, Vaikų ligoninės paramos fondui galės aukoti koncerto klausytojai ir prie televizoriaus ekranų įsitaisę žiūrovai telefonu dviem trumpaisiais numeriais: 1891 (2 Eur) ir 1892 (3 Eur). Aukoti šiais telefono numeriais bus galima nuo kovo 21 d. iki balandžio 30 d.

„Vilniuje, Santariškėse įsikūrusioje Vaikų ligoninėje gydomi vaikai iš visos Lietuvos, – sakė Olga Zimanaitė, Vaikų ligoninės paramos fondo direktorė. – Pernai per koncertą surinktas lėšas skyrėme infekcinėmis ligomis sergančius ligonius gydančio skyriaus aparatūrai įsigyti. Šiemet planuojame pirkti odos ligų diagnostikai svarbią įrangą.“

„Šis renginys kartu yra ir ypatinga proga padėkoti viltį daugybei vaikų visame pasaulyje nešusiam Maestro, kuriam šiemet būtų sukakę 90, – kalbėjo Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo direktorė Agnė Kažimėkaitė. – Kadaise M. Rostropovičius yra pasakęs, jog po vieną galime nuveikti ne tiek ir daug, tačiau suvienytos mūsų pastangos gali pakeisti pasaulį.“

Išreikšti padėkos legendiniam mokytojui ir pratęsti M. Rostropovičiaus puoselėtų mecenatystės idėjų specialiai šiam renginiui į Lietuvą atvyks ir garsusis violončelininkas, pedagogas bei dirigentas prof. D. Geringas. Vienas universaliausių šiuolaikinių menininkų, sukaupęs įspūdingą repertuarą nuo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų, sergantiems vaikams aukoti kvies melodingais profesionalios muzikos skambesiais.

Asmeninis M. Rostropovičiaus dėmesys

Nuo 2003 m. Lietuvoje veikiantis pasaulinio garso violončelininko, filantropo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ remia muzikai, mokslams ir sportui gabius vaikus bei juos ugdančius pedagogus. Ir nors fondas orientuojasi į talentingųjų vaikų rėmimą, ne mažiau svarbi fondo veiklos sritis ir parama sergantiems vaikams.

Lietuvoje Maestro veiklą ir jį patį dar puikiai prisimenantys žmonės (M. Rostropovičius mirė 2007 m.) pasakoja apie neeilinį jo jautrumą vaikams: ir grojantiems, šokantiems, ir vadinamiesiems moksliukams, tačiau nuošaly neliko ir sunkiai sergantys. „Dvejopą, tarsi į kraštutinumus – talentais gamtos apdovanotus ir tos pačios gamtos nuskriaustus – nukreiptą mecenatystę savo asmeninėmis lėšomis puoselėjęs Maestro buvo įsitikinęs, jog parama ir paskatinimas vienodai reikalingi visiems vaikams. Todėl jo įkurto fondo pagrindinė misija buvo padėti likimo apdovanotiems vaikams iškilti ir rasti savo vietą gyvenime, o sergantiems – pasveikti ir užaugti“, – aiškino A. Kažimėkaitė.

Puoselėjama labdaros tradicija

„Nors dar pamažu, bet jau ir Lietuvoje įsitvirtina tradicija rūpintis silpnesniais, sergančiais, – tais, kuriems pagalbos dėl visiškai suprantamų priežasčių reikia labiau nei bet kam kitam. Gyvenimas yra nenuspėjamas, ir nuo ligų nėra apsaugotas joks vaikas, jokia šeima“, – sakė O. Zimanaitė.

Jo įkurto fondo pagrindinė misija buvo padėti likimo apdovanotiems vaikams iškilti ir rasti savo vietą gyvenime, o sergantiems – pasveikti ir užaugti.

Kiekvienais metais sostinėje esančioje Vaikų ligonėje gydoma apie 30 tūkstančių pacientų iš visos Lietuvos, didžioji jų dalis – kūdikiai ir maži vaikai. „Tam, kad ligoninė neatsiliktų nuo naujausių šiuolaikinės medicinos technologijų ir galėtų padėti pacientams greičiau pasveikti bei grįžti į namus, neužtenka vien valstybės lėšų. Rėmėjų lėšos yra svarbus indėlis į ligoninės ir čia gydomų vaikų gerovę“, – kalbėjo Vaikų ligoninės paramos fondo direktorė.

Nors Vaikų ligoninė turi visą būtiną įrangą, vaistų ir medicinos priemonių, vaikams visada reikia modernesnės aparatūros, geresnių paslaugų, gražesnės aplinkos. „Surinktas lėšas naudojame įrangai atnaujinti, itin retoms vaikų ligoms gydyti, gydytojams ir slaugytojams tobulėti, aplinkai puoselėti. Stengiamės nepirkti kasdienio vartojimo priemonių, įsigyjame tik šiuolaikišką, geros kokybės įrangą, kuri tarnautų daug metų“, – aiškino O. Zimanaitė.

Praėjusių metų labdaros koncerte suaukotais pinigais buvo įsigytas prietaisais, leidžiantis aiškiai pamatyti itin smulkias mažų vaikų kraujagysles. Šiemet lėšos bus renkamos specialiam dermatoskopui gydytojams dermatologams, taip pat vaikų ligų gydytojams ir vaikų chirurgams, kurie diagnozuoja pacientams įvairias odos ligas. Reikiama įranga kainuoja per 1,5 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių