Pereiti į pagrindinį turinį

J.Miltinio dramos teatras švenčia 70-metį

J.Miltinio dramos teatras švenčia 70-metį
J.Miltinio dramos teatras švenčia 70-metį / Kęstučio Cemnolonskio nuotr.

Režisieriaus Juozo Miltinio asmenybė Panevėžio dramos teatrą pavertė išskirtiniu ir nepakartojamu.

Prieš 70 metų šio teatro scenoje pastatęs pirmąjį spektaklį J. Miltinis pradėjo naują teatro epochą – išugdė ne tik legendinius aktorius, bet ir pelnė jam pasaulinę šlovę. Teatras prieš 16 metų ir pavadintas J. Miltinio vardu, praneša LTV „Šiandien“.

Pirmąjį J. Miltinio režisuotą spektaklį „Sidabrinis slėnis“ panevėžietė Janina Masiliūnienė žiūrėjo būdama vienuolikos.

„Vaizduojama buvo Moldavija, vynuogynai, gražios merginos ir labai gražūs kareiviai. Smulkmenų neprisimenu, bet man visam gyvenimui paliko įspūdį“, – pasakoja pirmojo spektaklio žiūrovė J. Masiliūnienė.

Teatro ištakos siekia 1938-uosius, kai po studijų Londone ir Paryžiuje grįžęs J. Miltinis pradėjo vadovauti Darbo rūmų teatro studijai Kaune ir atvykęs į Panevėžį su grupe studijos aktorių ėmė kurti teatrą, išgarsinusį Panevėžį toli už Lietuvos ribų.

Švenčiant jubiliejų J. Miltinis buvo visur – prisiminimuose ir ekrane.

„Iš pradžių buvo labai gerai, mes viską darėm, J. Miltiniui patiko, mes buvome jaunos, paskui jis pradėjo reikalauti taip, kaip reikia, darbo reikia, reikia galvoti“, – prisiminimais dalijasi aktorė Regina Zdanavičiūtė. 

Nuo 1959-ųjų kelis dešimtmečius J. Miltinis vadovavo teatrui, šiuo laikotarpiu pastatė garsiausius pasaulinės dramaturgijos šedevrus – W. Shakespeare`o , F. Diurrenmatto, A. Strindbergo, Sofoklio, W. Borcherto pjeses.

Įsimintiniausius vaidmenis juose sukūrė aktoriai Donatas Banionis, Vaclovas Blėdis, Algirdas Masiulis, Bronius Babkauskas, Stasys Petronaitis, Dalia Melėnaitė ir kiti.

„Bilietų nebuvo galima gauti. Didžiausia dovana, kuo mes galėdavom atsidėkoti gydytojui ar dar kažkam, – bilietai į teatrą“, – sako aktorius Rudolfas Jansonas.

Per 70 metų pastatyta daugiau kaip 17 tūkst. spektaklių, 284 premjeros, A. Vienuolio „Prieblandoje“ suvaidintas net 657 kartus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų