Pereiti į pagrindinį turinį

Jomarkai persikels į senamiesčio kiemus

2007-08-10 09:00

Jomarkai persikels į senamiesčio kiemus

Rugpjūčio 11, 14, 23 dienomis ir rugsėjo 3-iąją Klaipėdos jomarkai vyks ne tradicine jomarkų vieta tapusioje krantinėje prie burlaivio „Meridianas“, bet senamiesčio kiemuose.

Miestelėnams ir turistams

Amatininkai triūs nuo 10 val. iki 17 val. Menų kieme (Bažnyčių g. 4/ Daržų g. 10) ir Etnokultūros centro kieme (Vežėjų g. 4).

Tradicinių amatų, šokių pasimokyti, liaudiškos muzikos pasiklausyti užsuks ne tik klaipėdiečiai, bet ir miesto svečiai, atplaukę kruiziniais laivais „Century“ bei „Constellation“.

Šventės organizatoriai - Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras bei Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras - tikisi, kad paskutiniai vasaros jomarkai sulauks daugiau lankytojų nei iki šiol. Taip pat ir svetimšalių. Mat organizuojamų renginių vietos - fachverkinių pastatų kiemai - yra tapę turistų traukos objektu.

Tęsia tradiciją

Klaipėdietiškų jomarkų istorija prasidėjo XVI a. pabaigoje. Pagrindinės anų laikų jomarkų vietos buvo Turgaus gatvė, Teatro aikštė, o šurmulys netildavo net kelias ar keliolika dienų. Tradicinių jomarkų metu gyvenimas mieste pagyvėdavo. Didelė gausa pirklių, amatininkų savo prekėmis ir gaminiais viliote viliodavo miestelėnus, o ir toliau gyvenantys žmonės nepatingėdavo į miestą atkakti. Prekiaujančiuosius bei jomarkuose besisukiojančius pirkėjus linksmindavo keliaujantys muzikantai, cirko trupės, vykdavo koncertai, šokiai. Jomarkų šurmulys neabejotinai ir šiandien pagyvina senamiestį.

Globos valstybė

Birželio pabaigoje Seimas priėmė keletą metų rengtą Tautinio paveldo produktų įstatymą. Jame numatoma valstybės parama tradiciniams amatams, skatinama tautinio paveldo produktų gamyba ir realizavimas, sukuriama amatų mokymo sistema. Galime pasidžiaugti, kad į tautinio paveldo produktų sąrašą įtraukti ir tradiciniai jomarkai.

Demonstruos amatus

Lietuviškų amatų meistrai kiekvieno jomarko metu lankytojus sužavi savo dirbiniais. Išlaikant senąsias Klaipėdos jomarkų tradicijas, amatininkai pardavinėja tik savo gaminius.

Amatus demonstruoja ne tik vyresni, bet ir jauni žmonės, kurie amatą perėmė iš savo tėvų ir senelių. Gražu kiekvienam pažiūrėti, ką jau bekalbėti apie svetimšalių įspūdžius, pabandžius medžio drožimą, molio žiedimą, lipdymą, pamėginus nusikalti vinį ir išsiausti juostelę, išmarginti kiaušinį...

Etnokultūros centro bei Menų kiemuose Klaipėdos jomarkų metu vyks folkloro kolektyvų koncertai, skambės tradicinė muzika, atsigaivinsime ir pasistiprinsime kulinarinio paveldo ženklą turinčiais produktais, sužinosime, ar amatininkai lengvai derasi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų