Jonines uostamiestyje skelbs varpai ir trimitas

Tradiciniame birželio 24-osios vidurdienio koncerte „Varpai ir trimitas skelbia Jonines“ publika klausysis Klaipėdos kariliono varpų, kuriais skambins Stanislovas Žilevičius ir Kęstutis Kačinskas (nuotraukoje). Jonines švenčiančius miestelėnus iš aukštybių sveikins ir sidabrinis Lauryno Lapės trimitas. Klausytojai laukiami 12 val. Klaipėdos Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12), įėjimas – laisvas.

Klaipėdos kariliono varpų skambesys jau tapo ryškiu uostamiesčio savitumo ženklu. K.Kačinskas ir S.Žilevičius varpus budina jau daugiau nei 25 metai. Tiesa, kariliono balsas 2006-ųjų rudenį trumpam buvo nutilęs, kol Klaipėdos pašto bokšte buvo sumontuoti Olandijos „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje nulieti nauji varpai. Jie pirmąkart sugaudė per Kalėdas ir nuo tol tradiciškai sveikina miestelėnus bei svečius šių švenčių proga ir sutinkant Naujuosius. Varpai tradiciškai skelbia Jonines ir visus metus savaitgalių vidurdieniais kuria savitą miesto garsinę aplinką.

Originalių kūrinių šiam instrumentui pasaulinėje muzikinėje literatūroje nėra labai daug, tad Klaipėdos karilionininkai dažnai patys daro aranžuotes. Šįkart Joninių koncerte atliekant kelis kūrinius, kartu su karilionu skambės trimitas. Jį pūsiantis trimitininkas L.Lapė prieš 15 metų iš gimtojo Jurbarko atvyko į Klaipėdą ir įstojo į S.Šimkaus konservatoriją.

„Studijų metai buvo labai svarbus pagrindas tolimesniam mano kaip trimitininko tobulėjimui. Kai pagalvoju, kiek valandų praleisdavau klasėje grodamas, tai net baisu pasidaro. Visiškas fanatizmas, bet tada taip reikėjo. Esu labai laimingas, nes galėjau mokytis pas gerbiamą V.Nemaniūną“, – prisiminė Laurynas.

Po to jis mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), o  magistro laipsnį įgijo Malmės muzikos akademijoje (Švedija).  Ten grojimo trimitu ypatumų jis sėmėsi iš žinomų pedagogų bei solistų B.Nilssono bei H.Hardenbergerio. Studijuodamas Laurynas dirbo Malmės operos teatro orkestre, grojo „Aero Brass“ ansamblyje, Helsinborgo, Malmės simfoniniuose orkestruose.

Švedijoje praleidęs keturis metus, jis grįžo į Lietuvą ir papildė Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoninio orkestro trimitų grupę, o netrukus pradėjo dėstyti LMTA.

„Pedagoginis darbas man labai patinka ir, manau, tikrai neblogai sekasi. Šiuo metu turiu keturis specialybės studentus ir nemažai norinčiųjų mokytis kamerinio ansamblio. Dėstau orkestrines trimitų studijas“, – pasakojo muzikantas apie savo  pedagoginę veiklą.

L.Lapė taip pat yra varinių pučiamųjų kvinteto „Vilnius Brass“, „Protoberus Brass“ ir „Gaidos“ šiuolaikinės muzikos ansamblio narys. Dar neseniai jis grojo grupėje „InCulto“, su kuria dalyvavo „Eurovizijos“ konkurse. Pasak Lauryno, „InCulto“ buvo įdomi muzikinė ir gyvenimiška patirtis. „Jaučiuosi puikiai tiek akademinėje, tiek popmuzikos bei džiazo erdvėje, jei tai tikrai gera muzika“, – sakė jis, būsimo koncerto klausytojams linkėdamas vasariškų ir šventiškų įspūdžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių