Kaligrafijos sostinėje – rašto meno fiesta

Po penkerių metų pertraukos uostamiestyje vėl galime gėrėtis šalies dailininkų kaligrafų darbais 4-ojoje Lietuvos rašto meno parodoje.

Ne be reikalo parodos kuratorė kretingiškė grafikė Lidija Skačkauskaitė-Kuklienė džiaugėsi surinkusi bene visus Lietuvos kaligrafus - kone per visą Kaipėdos dailės parodų rūmų antrąjį aukštą nusidriekusioje ekspozicijoje pristatomi 47 autoriai. Iš jų septyni - profesoriai, aštuoni - studentai arba ką tik baigę dailės mokslus. Prie lietuvių kaligrafijos žiedo šįsyk prisijungė ir keturi užsieniečiai iš Japonijos, Izraelio, Vokietijos bei Latvijos.

Bet didžiausias parodos dalyvių būrys - iš Lietuvos pajūrio ir Klaipėdos, dar vadinamos šalies kaligrafijos sostine. Parodoje galima pamatyti jos iniciatoriaus ir pradininko klaipėdiečio grafiko Algio Kliševičiaus (1950-2008) paskutinius rašto meno darbus, savo naujausius kūrinius pristato Anatolijus Klemencovas su abiem sūnumis, Mindaugas Petrulis, L.Skačkauskaitė-Kuklienė, Rasa Bočkutė, Vilma Augaitienė, Andrius Balvočius, Agnė Taraškevičiūtė ir kiti Klaipėdos krašto menininkai.

Įdomiausia, kad prie grafikų parodoje prisijungė kitų dailės sričių atstovai - rašto menas šlovinamas dailiosios tekstilės, keramikos, skaitmeninės fotografijos darbuose. Parodos architektas ir vienas iš autorių M.Petrulis džiaugėsi, kad joje galima susipažinti su visomis lietuviškos kaligrafijos tendencijomis.

Dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė pastebėjo, kad parodoje daugiausia - emocijų. “Kaligrafijai tai privalu, - tvirtino ji. - Čia veikia trys dalykai: smegenys, širdis ir ranka. Žiūrėti tikrai yra į ką. Pati gausiausia iš visų iki šiol buvusių Lietuvos rašto meno parodų. Net tapo tarptautine. Labai įdomi, įvairi. Smagu, kad tai nebėra jau tik Klaipėdos miesto įvykis.”

Daugelis atkreipė dėmesį, kad parodoje yra du unikalūs eksponatai - 18 metrų ilgio Jokūbo Zovės ranka išrašyta “Šv. Mato evangelija” ir Broniaus Leonavičiaus darbai iš garsiojo jo ciklo “Vilniaus legendos”.

4-oji Lietuvos rašto meno paroda Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2) veikia iki rugsėjo 27-osios. Iš uostamiesčio ji keliaus į Vilnių ir kitus Lietuvos miestus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių