Kauno F Galerijoje - latvių fotografo R.Dritso paroda

Kauno F Galerijoje trečiadienį atidaroma konkurso "Kaunas photo star 2010" laureato, fotografo iš Latvijos Romano Dritso darbų paroda. Atidaryme dalyvaus ir autorius.

Tarp Latvijos ir Vokietijos gyvenančio R.Dritso fotografų serija "Įžanga", pateikta konkursui "Kaunas photo star 2010", yra kartu ir sudėtinga, ir paprasta, teigia festivalio "Kaunas photo" organizatoriai.

Jų teigimu, lengvoji ir paprastoji dalis - kad tai yra tradicinė nespalvota fotografija su turtingu juodu tonu, laikytu geros, ekspresyvios fotografijos koziriu.

"Sudėtingumas prasideda tada, kai reikia apibūdinti tai, ką fotografas vaizduoja", - teigiama pranešime.

Anot parodos rengėjų, iš pirmo žvilgsnio tai - visai nesusiję siužetai: lėktuvas danguje, gatvės praeivis, mergina, apsivyniojusi rankšluosčiu galvą ir žiūrinti pro langą.

"Užuot vaikęsis blizgančiai nublukusių, madingų siužetų ir mimikavęs populiariosios kultūros ikonas, fotografas kreipia savo objektyvą į asmeninio gyvenimo emocines erdves: prisiminimus, nuotaikas, atšiaurumą, vienišumą, neužtikrintumą, artimus žmones, meilę. Užuot siekęs ryškumo, tikslumo, tipiško skaitmeninei fotografijai, autorius remiasi visais galimais netobulumais", - sako parodos rengėjai.

Jų teigimu, gilūs juodi tonai, stambus grūdėtumas, dalinis ryškumo nebuvimas ar kryptinis sujudinimas ir kitos vaizdinės išraiškos priemonės jauną fotografą artina prie XX amžiaus pabaigos emocinės fotografijos klasikų - prancūzo Bernardo Plossu (Bernaro Plosu), italo Paolo Pelegrino.

Naujausioje serijoje "Portretai internetinėmis kameromis" (Web Cam portraits), pasak rengėjų - dar vienas autoriaus "nesiskaitymas" su tiesioginės skaitmeninės fotografijos kokybinėmis galimybėmis.

"Tai fotografijos ir interneto meno pavyzdys, kai portretai fotografuojami internetinėmis kameromis. Čia taip pat solo partija atiduodama tamsiems tonams, neryškumui, paslaptingumui. Tiesa, grūdėtumo vietą čia užima ekrano pikseliai, kurie kasdien tampa vis svarbesne mūsų gyvenimo sudedamąja dalimi", - teigiama pranešime.

Anot organizatorių, šia portretų serija autorius tikrina hipotezę, ar internetinės technologijos reiškia tradicinės fotografijos pabaigą, ar atveria naujas meninių paieškų sritis.

R.Dritso paroda Žaliakalnio funikulieriaus viršutinėje stotelėje įsikūrusioje "neformatinės" fotografijos galerijoje veiks iki gegužės 24-osios.

 


Šiame straipsnyje: Romanas Dritsas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių