Kitų metų pabaigoje planuojama baigti restauruoti renesansinę Siesikų pilį

  • Teksto dydis:

Kitų metų pabaigoje planuojama baigti tvarkyti Ukmergės rajone esančią renesansinę Siesikų pilį, pranešė Kultūros ministerija.

Šiuo metu tvarkomas antras pilies aukštas – sudėti nauji langai, įrengiamos lubos, atkuriama antresolė bei du klasicistiniai židiniai, kurie buvo itin stipriai nukentėję per paskutinį XX amžiaus dešimtmetį. Taip pat rankomis gaminamos dešimties skirtingų formų grindų plytelės.

Pasak Ukmergės kraštotyros muziejaus Siesikų skyriaus administratoriaus-edukatoriaus Audrio Matulaičio, pilyje buvusios grindų plytelės puoštos štampuku, o jų forma yra labai reta Europoje – tai dviašmenio kirvio arba drugelio formos plytelės.

„Ant vienos rankos pirštų galime suskaičiuoti, kiek Europoje yra vietų, kur rastos tokios plytelės. Nėra galutinio atsakymo, kaip Siesikuose atsirado tokia reta ir jau beveik pamiršta forma. Be to, keramikos puošyba štampuku Lietuvoje nebuvo paplitusi, jos praktiškai išvis nebuvo. Lietuvoje turime vienintelį tokį pavyzdį: iš Birutės kalno Palangoje papėdės“, – sakė A. Matulaitis.

Pilyje išsilaikė nemažai XVII amžiaus pirmosios pusės sieninės tapybos.

Anot muziejininko, šiuo metu problematiškiausia yra sienų tapyba, kurioje iš turėjusių būti 12 mėnesių ciklo ir antikinių mitų siužetų iš Ovidijaus „Metamorfozių“ išlikę tik keturi mėnesiai.

„Sieninės tapybos būklė yra tikrai prasta, avarinė. Tikimės kitais metais gauti finansavimą ir nedelsdami pradėti konservavimo bei restauravimo darbus“, – teigė A. Matulaitis.

Pasak jo, ši tapyba yra unikali, Lietuvoje tik Siesikuose galima rasti tokios apimties pasaulietinės XVII amžiaus pirmosios pusės tapybos, todėl siekiama ją išsaugoti.

Pilies administratoriaus teigimu, po restauravimo Siesikų pilyje bus galima pajusti XVI amžiaus dvasią.

„To, ko negalėsime padaryti dėl metodinių reikalų, bandysime parodyti projekcijomis. Ši pilis taps visiškai visuomenei atviru Ukmergės kraštotyros muziejaus padaliniu. Pasitelksime šiuolaikines technologijas, kad lankytojai pamatytų trūkstamus (Ovidijaus „Metamorfozių“ – BNS) mėnesius, juos padedant projekcijoms galėsime parodyti“, – sakė jis.

Per turistinį sezoną pilyje paprastai apsilanko 7–8 tūkst. žmonių. Tikimasi, kad baigus projektą, jų skaičius išaugs dvigubai.

Siesikų dvaro sodybos rūmai pastatyti 1492–1517 metais Siesikų ežero pietiniame krante. Tai – vienintelis Lietuvoje išlikęs renesanso stiliaus fortifikuotas gyvenamosios paskirties pastatas.

1992 metais pilis paskelbta nacionalinės reikšmės archeologiniu, istoriniu, inžineriniu, architektūriniu ir dailės kultūros paveldo objektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiūrėkit, kad nesulauktumėt aferos

Žiūrėkit, kad nesulauktumėt aferos portretas
Kaip kad Vilniuje pastatų komplekse netoli Vyriausybės pastato kad nutiko. Žmonės iš gerų gyvenamų butų buvo prievarta iškeldinti ir jiems pranešta, kad suteiks būstus kitus. Gavo šlamštą, bet turėjo užleisti puikius butus geros būklės keliuose pastatuose. Seni pastatai buvo modernizuoti dar tarybiniais metais, butai gerai įrengti, ne su avarines būkle kaip kiti greta esantys . Pastatų kompleksas gal kokių 3000 kv m ...gal mažiau, daugiau. Didelis su oruestatu daugiabutis ir greta mažesnis labai originalus. Ar žinot, kas pasisavino? Kadangi pats miesto centras, Vyriausybės pastatas per gatvę, gali plika akimi matyt langus, viską, įsikūrė naujas savininkas iš užsienio prakeluaujantis žydas. Gyventojai kuriuos išvarė maždaug iki 2000 metų, išsiaiškino. Jis ne LR pilietis. Su pastatu nieko bendro neturi. Įsigijo fiktyvios dokumentus, kad tolimas giminaitis neva buvo tų pastatų savininkas. Gyventojai sužinojo tiesą. Tas tolimas giminė tebuvo nuomininkas ir trumpai. Bet žydas pasisav
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių