Klaipėdoje - R. Marčiaus tapybos darbų paroda

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 14 d. (trečiadienį) 18 val. galerijoje „si:said“ (Galinio Pylimo g. 28, Klaipėda) pristatoma tapytojo Rolando Marčiaus naujų kūrinių paroda „Nepamenu tavo veido“.

R. Marčiaus kūryboje skleidžiasi rentgeno estetikos tema. Menininkas ieško jungčių tarp emocinės būsenos, prigimties ir fizinio kūno, atmesdamas bet kokias nuorodas į personalijas. Jis siekia minties daugiasluoksniškumo, netikėtumo, spalvos gylio ir dermės.

Naujajame cikle „Nepamenu tavo veido“ (2013) autorius koncentruojasi į žmogaus veidų niveliaciją, galvą be veido. Laikui bėgant atmintyje trinasi ne tik fragmentiškai sutiktų žmonių veidai, bet ir artimųjų. Nebeatmename tikslių bruožų, akių spalvos, duobučių skruostuose šypsantis, apgamo žande, tarsi visa apsitrynę. Valiojame nusakyti, kokie jausmai užplūsta atminty priešpastatytą nebeįžiūrimą veidą.

Prancūzų filosofo Gilles Deleuze manymu veidas ir galva ypatingai skiriasi. Pasak filosofo, „Veidas – struktūrinė, erdvinė sąranga, dengianti galvą, kai tuo tarpu galva yra kūno tęsinys, papildymas.“ Galva neatskiriama kūno dalis, ji tarsi atitiktų žmogaus fizinį kūną. Tai nereiškia, kad trūksta dvasingumo, siela atitinka kūną, fizinį ir gyvybingą kvėpavimą, dvasinį gyvį.

R. Marčius gimė ir užaugo Klaipėdoje. 1994-1998 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje. 1998-2009 m. gyveno ir dirbo JAV. Nuo 2012 m. yra LDS narys. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje, aktyviai dalyvauja parodose, pleneruose, organizuoja meno dirbtuves.

Paroda veiks iki rugsėjo 3 d.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių