Klaipėdoje – šiuolaikinio meno pliūpsnis: nuo kosmoso iki gyvų lervų

Rugsėjis pajūryje pelnytai skelbiamas šiuolaikinio meno mėnesiu. Tarptautinis menų festivalis "Plartforma" įvairiose miesto vietose ir Palangoje žiūrovams pristatys naujojo cirko, performanso ir šiuolaikinio šokio programą. Iškart po to atsiverti pokyčiams kvies Klaipėdos koncertų salės organizuojamas šiuolaikinės muzikos festivalis "Permainų muzika".

Nuo kosmoso iki šokio

Šiemet, organizuodami šiuolaikinio meno mėnesio programą, jėgas suvienijo trys partneriai – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, festivalio "Plartforma" organizatoriai bei Klaipėdos koncertų salė.

Pirmieji startuos menininkai vizualistai.

Jau šį penktadienį 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre ims veikti menininkės Patricijos Gilytės instaliacijų paroda "Ekvinokcija".

Pasak Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktoriaus Igno Kazakevičiaus, iš žvakučių ir tūkstančių nuotraukų Klaipėdos vaizdą sudėliojusi P.Gilytė darbavosi kiek neįprastoje, industrinėje uostamiesčio vietoje – Vakarų laivų gamykloje.

Vokietijoje gyvenanti ir kurianti menininkė savo darbuose pastarąjį dešimtmetį analizuoja konkrečios vietovės specifiką, šiuo atveju – Klaipėdos miestą.

Vokietijoje gyvenanti ir kurianti menininkė savo darbuose pastarąjį dešimtmetį analizuoja konkrečios vietovės specifiką, šiuo atveju – Klaipėdos miestą.

"Nuo 2009-ųjų keliauju iš vienos šalies į kitą, mano kūriniai yra skirti specialiai tai vietai, kurioje reziduoju", – sakė P.Gilytė.

Tuo pat metu atidaroma kita šiuolaikinio meno paroda ir performansų platforma "Moterys mėnulyje" (kuratorės – Denise Ackerl ir Laima Kreivytė).

I.Kazakevičiaus žodžiais, šie "kosminiai" projektai suteiks žavesio ir puikiai įsilies į šiuolaikinio meno mėnesio programą.

Rugsėjo 12–18 d. Klaipėdoje jau tryliktą kartą vyks Tarptautinis menų festivalis "Plartforma": Lietuvos ir užsienio kūrėjai gvildens būties, gimimo ir mirties, kūniškumo ir kūnų sąveikos temas, klaus, kas buvome, esame ir kas liks po mūsų.

Kaip pasakojo festivalio prodiuserė Goda Giedraitytė, per savaitę bus pristatyta vienuolika projektų, kuriuos pamatyti klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės už simbolinę kainą.

Pasitelks gyvas lervas

Anot organizatorių, festivalį "Plartforma" Klaipėdos dramos teatre atidarys daugiau nei 25 metų veiklos sukaktį mininčios Izraelio šokio trupės "Vertigo" spektaklis "Vienas. Vienas & Vienas", ką tik Niujorke nominuotas šokio pasaulyje Oskarui prilyginamam "Bessie" apdovanojimui.

Bendradarbiaujant su Danijos kultūros institutu Baltijos šalims ir festivaliu "CPHStage", bus pristatomi net trys savo išraiškos forma skirtingi, bet keliamais klausimais panašūs Danijos kūrėjų darbai.

Apnuogintos estetikos šokio duetas "Ieva ir Adomas", vos prieš kelis mėnesius Danijoje apdovanotas aukščiausiu prizu, kaip geriausias metų spektaklis, kvies persvarstyti savo santykį su natūraliu kūno nuogumu.

Užuot demonstravęs šokėjų plastiką ir choreografijos ypatybes, choreografas Palle Granhøj scenoje atskleis vyrą ir moterį tokius, kokie jie yra: tikrus, gyvus, sudėtingus.

Tinos Tarpgaard, vienos nedaugelio Danijos menininkų, kuriančių biomeną, performansas-instaliacija "Mass – Bloom Explorations" neabejotinai taps vienu labiausiai nustebinsiančių šių metų festivalio projektų.

Jis kalba apie trapų žmogaus ir kitos gyvybės rūšies būties sąveikos balansą ir biologinį nykimo procesą.

Tūkstančiai didžiųjų milčių lervų kartu su atlikėja net tris dienas kartu gyvens skaidriame plastikiniame kupole Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Trijų valandų trukmės sesijose lankytojai bus kviečiami ateiti ir išeiti kada tik panorės, tyrinėti ir bendrauti su instaliacijos dalyviais. Projekto lankymas nemokamas.

Apie (ne)tobulas krūtis

Galiausiai iš natūralaus kūniškumo žiūrovai bus kviečiami į silikono "pripumpuotą" šokio spektaklį apie idealaus kūno medžioklę.

Choreografės Gunilla Lind spektaklis "Šiuolaikinės panikos tuštybė – V.O.M.P." apie tobulų krūtų, šlaunų ir sėdmenų troškimą balansuoja tarp juoko ir šių dienų visuomenės įvaizdžio kritikos.

Spektaklis bus rodomas Klaipėdos lėlių teatre ir Palangos kurhauzo salėje.

Įsikūręs specialioje palapinėje aikštėje prie Kultūros fabriko, cirkas "Le Cirque Plein d'Air" iš Prancūzijos atskleis gyvenimo kelyje magiją, savo istoriją ir kasdienybę.

Festivalio metu bus pristatomi ir du premjeriniai šokio spektakliai.

Festivalio metu bus pristatomi ir du premjeriniai šokio spektakliai.

"Plartformos" uždarymui – Lietuvoje pernelyg retai pristatomas vyresnių atlikėjų tandemas ir šokio retro projektas apie "gerus senus laikus".

Vokietijoje įsikūręs čekų choreografas Karel Vaněk kartu su kolegomis iš Slovakijos, Čekijos ir Vokietijos kvies pažvelgti į praeitį ir prisiminti "gerus senus laikus".

Kūrėjai klaus, galbūt "geri seni laikai", kuriuos mes nostalgiškai prisiminsime po dešimties metų, vyksta kaip tik dabar?

Festivalio "Plartforma" organizatorė – menininkų grupė "Žuvies akis".

Harmonizuojanti muzika

Šiuolaikinio meno mėnesį užbaigs ir naują pradės Klaipėdos koncertų salės organizuojama penkioliktoji "Permainų muzika".

Rugsėjo 20–spalio 9 d. klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami atsiverti pokyčiams ir naujiems įspūdžiams.

Klaipėdos koncertų salės pavaduotoja kultūrinei veiklai Loreta Narvilaitė pasakojo, kad festivalis orientuojasi į geriausią muziką, sukurtą XX–XXI a. ir klausytojus intriguos įkvepiančiais susitikimais su garsiausiais šiuolaikinės muzikos kūrėjais ir atlikėjais iš Lietuvos bei pasaulio.

Skambės kūriniai, lėmę praėjusio amžiaus muzikos istorijos permainas, ir aktualiausi šiandienos muzikiniai ieškojimai.

Pasak L.Narvilaitės, "Permainų muzika", priešingai nei festivalis "Plartforma", siekia ne šokiruoti, bet sugrąžinti harmoniją.

Festivalį atidarys Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas "Siela ir kūryba", kurio metu suskambės specialiai festivaliui sukurto Žibuoklės Martinaitytės kūrinio "Sielovaizdis" premjera.

Originalus jo pavadinimas yra suomiškas – "Sielunmaisema".

Violončelei ir styginiams skirto premjerinio kūrinio solo partiją grieš orkestro meno vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus.

Programa "Giesmė ateičiai" kalbės ekologine tema. Svarbiausias jos akcentas – ypatingu poetiškumu ir giliu emociniu poveikiu pasižyminti Algirdo Martinaičio kantata-koncertas "Cantus ad futurum" ("Giesmė ateičiai")

Spalio 1-ąją Tarptautinė muzikos diena šįkart festivalyje bus minima šiuolaikinės muzikos maratonu.

Tai – keturių dalių renginys, truksiantis net keturias valandas. Šiuolaikinės muzikos gerbėjų lauks ne tik įkvepianti muzika, bet ir neformalūs pokalbiai su atlikėjais pertraukų metu, vėsų rudens vakarą šildanti arbata jaukiose Koncertų salės erdvėse.

Šie ir daugelis kitų šiuolaikinės muzikos koncertų vyks rugsėjo 20–spalio 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P

P portretas
Privarys sales su pakvietimais savivaldybės veikėjų, ir pasidarys sau festivalį

Pupuliukas

Pupuliukas portretas
jau ištekėjo ardar vis ieškojime?

nieko naujo

nieko naujo portretas
lerva ir suranda lerva,kas cia naujo!?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių