Pereiti į pagrindinį turinį

„Klaipėdos“ choras pavasarį pasitinka koncertu

2011-03-04 17:10
„Klaipėdos“ choras pavasarį pasitinka koncertu
„Klaipėdos“ choras pavasarį pasitinka koncertu / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Mišrus choras „Klaipėda“ jau daug metų turi tradiciją pavasarį sutikti koncertu. Penktadienį koncerte „Vyturiai sugrįžta“ su choru dainuos visas būrys solistų.

Tai Valentina Vadoklienė, Viačeslavas Tarasovas, Loreta Karkauskaitė, Judita Butkytė, Mindaugas Mišeikis, Jonas Balsys ir Jana Tarasova. Diriguos „Klaipėdos“ choro vadovas profesorius Kazys Kšanas, akompanuos koncertmeisterė Miglė Kšanaitė-Mosėnienė. Jie atliks ir naujų kūrinių, ir iš choro aukso fondo. Skambės Lietuvos kompozitorių muzika, scenos iš operų ir operečių, neapoliečių dainos.

Klaipėdos miesto mišrus choras „Klaipėda“ įkurtas 1953 m. Jį įkūrė dirigentas, kompozitorius prof. Klemensas Griauzdė. 1956–1986 m. choras buvo Klaipėdos liaudies operos teatro dalis. Bet ištisą trisdešimtmetį choro veikla neapsiribojo vien operų spektakliais; jis rengdavo atskirus chorinės muzikos koncertus, dalyvaudavo Klaipėdos ir šalies dainų šventėse, chorų festivaliuose bei kituose renginiuose.

1987 m., Klaipėdos liaudies operos teatro pagrindu uostamiestyje įkūrus Muzikinį teatrą, choras atsiskyrė ir ėmė funkcionuoti savarankiškai. Jam buvo suteiktas Lietuvos pavyzdinio choro statusas ir „Klaipėdos“ vardas.

Šiuo metu, globojamas Klaipėdos kultūros centro Žvejų rūmai, choras aktyviai koncertuoja mieste, Lietuvoje ir užsienyje. Jo repertuare – įvairių žanrų bei stilių kūriniai: nuo baroko, klasikos iki šiuolaikinių kompozitorių opusų. Choro programose nemažai dėmesio skiriama Mažosios Lietuvos kompozitorių kūrybai, evangeliškoms giesmėms, jūrinės tematikos kūriniams, katalikiškajai muzikai.

Choras „Klaipėda“ dalyvavo 17-oje „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalių. Jis koncertavo tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Italijoje ir kitur, dainavo Bulgarijoje, Makedonijoje, Vengrijoje, Estijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Ispanijoje, Rusijoje. 

Su choru „Klaipėda“ ne kartą yra koncertavę žymūs Lietuvos operos solistai V.Noreika, I.Milkevičiūtė, V.Prudnikovas, E.Vasilevskis, V.Kurnickas, S.Stonytė. Jo pasirodymuose dažnai dalyvauja klaipėdiečiai solistai M.Gylys, V.Tarasovas, V.Vadoklienė ir kiti.

Nuo 1965-ųjų chorui „Klaipėda“ vadovauja Klaipėdos universiteto profesorius K.Kšanas. Jo žodžiais, kasmetinis pavasarinis „Klaipėdos“ choro pasirodymas gimtojo uostamiesčio publikai jau tapo gražia tradicija, susijusia ir su Kazimierinėmis.

Taigi choro „Klaipėda“  pavasarinis šventinis koncertas – kovo 4 d. 18 val. Klaipėdos universiteto koncertų salėje (Donelaičio g. 4). Įėjimas – laisvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų