Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos kamerinis orkestras gastroliuos Latvijoje

2009-09-25 17:10
Klaipėdos kamerinis orkestras gastroliuos Latvijoje
Klaipėdos kamerinis orkestras gastroliuos Latvijoje / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Naująjį koncertinį sezoną Klaipėdos kamerinis orkestras pradėjo rugsėjo 18-ąją festivalio “Permainų muzika” atidarymo koncertu “Nakties šokiai”, o spalio pradžioje gastroliuos Latvijoje.

Orkestras su naujuoju kolektyvo meno vadovu Mindaugu Bačkumi bei dirigentu Mindaugu Piečaičiu „Permainų muzikoje“ pristatė ilgai ruoštą šiuolaikinės muzikos programą. Pasak muzikologės Danguolės Vilidaitės, “sudėtingos muzikinės drobės buvo atliktos beveik nepriekaištingai, nauja, ekspresyvesne, kiek greitesne ir kontrastingesne grojimo maniera (ne be naujojo vadovo įtakos). Galima teigti, kad Klaipėdos kamerinio orkestro stilius tampa vis labiau koncertinis”.

Šiuo metu Klaipėdos kamerinis orkestras intensyviai ruošiasi gastrolėms Latvijoje, kur spalio pirmosiomis dienomis pasirodys "Rudens kamerinės muzikos festivalyje". Šis klasikinės muzikos renginys yra didžiausias Latvijoje ir turi seniausias tradicijas.

Spalio 1-ąją orkestras gros Ventspilio kultūros namų ”Juros vartai”, o spalio 2-ąją - Kuldigos kultūros centro salėse.

Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas M.Bačkus yra šių gastrolių koncertinės programos sudarytojas bei solistas. Į programą jis įtraukė dviejų gerai žinomų Vienos klasikų šedevrus - W.A.Mozarto Divertimentą F-dur ir F.J.Haydno koncertą violončelei ir styginiams C-dur, taip pat lietuvių kompozitoriaus neoromantiko A.Martinaičio kūrinį ”Mirtis ir Mergelė”. Latvijoje skambės ir vieno ryškiausių tos šalies kompozitorių Peterio Vasko kūrinys ”Musica Dolorosa”. Pasaulyje pripažinimo sulaukęs P.Vaskas yra "Rudens kamerinės muzikos festivalio" globėjas, jo muzikos renginyje bus atliekama daugiausia. Pats kompozitorius planuoja paklausyti Klaipėdos kamerinio orkestro muzikavimo Kuldigoje. Orkestrantai tikisi tiesiogiai su juo pabendrauti, juolab kad P.Vaskas kalba lietuviškai, nes kadaise studijavo tuometinės Lietuvos konservatorijos (dabar - Lietuvos muzikos ir teatro akademija) kontraboso klasėje.

Klaipėdiečių gastrolinius pasirodymus kaimynystėje egzotiškomis spalvomis nuspalvins žinomo gruzinų dirigento D.Kakhidzes sūnaus V.Kakhidzes kompozicija ”Blitz Fantasy”, kuri, pasak meno vadovo, yra tiesiog įdomi ir graži muzika, kaip Gruzijos krašto dovana.

Klaipėdos kamerinio orkestro koncertinis turas Latvijoje yra bendradarbiavimo sutarties tarp Klaipėdos koncertų salės ir pagrindinės Latvijos koncertinės įstaigos “Latvijas Koncerti”, pasirašytos šių metų pradžioje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, dalis. Pagal tą pačią sutartį Klaipėdos koncertų salės festivalyje ”Salve Musica” gruodžio 11-ąją viešės latvių orkestras „Sinfonietta Riga“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų