Knygnešiai kaimo mokykloms surinko per 46 tūkst. knygų

  • Teksto dydis:

Labdaros iniciatyva „Knygnešiai 2016“ 3 mėnesius kvietė Lietuvos žmones pasidalinti perskaitytomis knygomis su Lietuvos provincijos mokyklomis. Akcijos metu žmonės bei įmonės padovanojo daugiau nei 46 tūkst. įvairiausių knygų.

Jos dabar keliauja į mažų miestelių mokyklų bibliotekas ir džiugins moksleivius naujaisiais mokslo metais.

„Džiaugiamės, kad pavyko padaryti tikrai didelį darbą. Surinkti tokį kiekį knygų, jas perrinkti, perrūšiuoti ir perduoti 130 mokykloms, iš tiesų, didelis, tačiau prasmingas darbas. Perskaitytų knygų galima rasti kiekvieno žmogaus namuose ir jei jos yra nebereikalingos, prasminga jas padovanoti kaimo mokykloms, nes čia knygų visuomet trūksta. Tokia ir buvo mūsų šios labdaros iniciatyvos misija,“ – sako Tadas Bojarskas, labdaros ir paramos fondo „Auginame ateitį“ steigėjas ir šios iniciatyvos autorius.

Moksleiviai ieško populiarių, paaugliams skirtų lietuvių ir užsienio autorių knygų. Juos domina nuotykių,  fantastikos ar siaubo istorijos. Tokių knygų, o taip pat ir naujausių grožinės literatūros leidinių dauguma provincijos mokyklų įsigyti neturi lėšų. Vykdytos iniciatyvos metu žmonės ir įmonės daugiausiai dovanojo populiarius romanus, skaitinių vyresnio amžiaus moksleiviams, mokslui skirtos literatūros.

„Kvietėme dovanoti perskaitytas, tačiau naujas knygas. Žinoma, pasitaikė ir visai nebenaudojamos literatūros ar suplėšytų, iškarpytų knygų, kurios labiau tinkamos makulatūrai, o ne bibliotekos lentynai. Tačiau džiaugiamės, kad pavyko surinkti nemažai vertingų leidinių, populiarių romanų, kurie jaunimui dabar yra įdomūs, jie tokių knygų ieško, noriai jas skaito,“ – sako T. Bojarskas.

Akcijos iniciatoriai tikisi, kad dalintis knygomis su mokyklų bibliotekomis ir tais, kurie neturi galimybių įsigyti naujausių leidinių, gali tapti gražia tradicija.  Perskaitytų knygų rinkimo labdaros kampanija buvo organizuojama drauge su knygynų tinklu „Vaga“, kur visi norintys galėjo palikti savo knygą.

Knygnešiu tapti ir skaitymo malonumą dovanoti galėjo kiekvienas – ne tik pavieniai žmonės, bet ir įmonės, organizacijos, institucijos. Daug knygų dovanojo „Swedbank“, „DNB“, „Ergo“, „Barclays“, JAV ambasada, Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojai, Kauno Vinco Kudirkos biblioteka, advokatų kontoros, kolegijos universitetai bei kitos mokslo įstaigos. Savo namų bibliotekos duris atvėrė ir prezidentas Valdas Adamkus bei mokykloms padovanojo perskaitytas vertingas knygas. 

Apie 

Labdaros ir paramos fondas, „Auginame ateitį“, anksčiau vadintas Almos Adamkienės vardu, tęsią veiklą ir vykdo projektus, kurie leistų sumažinti atskirtį tarp miesto ir kaimo mokyklų.

Po 15 metų prasmingo ir sėkmingo darbo A. Adamkienės labdaros ir paramos fondas pakeitė pavadinimą, tačiau savo veiklos nenutraukė.

Šiuo metu labdaros organizacija vykdo moksleiviams skirtus edukacinius renginius bei projektus, dovanoja knygas, suteikia moksleiviams galimybę lankytis teatruose bei koncertuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių