Knygoje – mįslingas K.Donelaičio portretas

Neseniai Klaipėdoje pasirodęs pirmasis jubiliejinis leidinys, skirtas artėjančioms Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms, laukia jau antrojo leidimo.

Baigia išparduoti

Žymaus kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus knygą „Kristijono Donelaičio portretas“ išleido uostamiesčio leidykla „Druka“, kuri šią knygą pristato ir „Klaipėdos knygos – 2010“ rinkimuose, vykstančiuose iki sausio 24-osios.

Šis leidinys jubiliejinis ir pačiam autoriui – tai 20-oji jo knyga. Įdomu, jog prieš keletą dešimtmečių pasirodžiusi B.Aleknavičiaus pirmoji knyga taip pat buvo skirta lietuvių literatūros pradininkui. Tuomet išleistas fotoalbumas „Donelaitis ir mes“, o dabar turime lyg ir naują, papildytą, kryptingai atrinktą ano meto donelaitiados laidą.

Anot leidėjų, dar niekur iki šiol nėra sutalpinta tiek daug K.Donelaičio portretų, ir tai daugiau nei 50 metų autoriaus triūso rezultatas.

Kalbėdama apie B.Aleknavičiaus fenomeną, „Drukos“ leidyklos vadovė Renata Būdvytienė džiaugėsi, kad baigiantis 2010-iesiems pasirodžiusi jo knyga jau daug kur pristatyta ne tik regione, ji apkeliavo pusę Lietuvos, beveik visas jos pirmasis leidimas jau išparduotas.

50 metų triūso

Autorių tai irgi džiugina, nes knyga „Kristijono Donelaičio portretas“ – ilgo ir kruopštaus darbo vaisius. B.Aleknavičius pats rinko visą informaciją, keliavo K.Donelaičio keliais po Mažąją Lietuvą, ieškojo bet ko, kas susiję su poetu.

Taip gimė dviejų dalių leidinys, kuriame šių dienų skaitytojui parodoma poeto didybė bei reikšmė ne tik literatūroje, bet ir gyvenime.

Pirmoje knygos dalyje apžvelgiamas XIX–XX a. poeto kelias į pasaulinės literatūros olimpą, antroje dalyje supažindinama su K.Donelaičio meninio portreto kūrimo istorijomis ir mįslėmis.

„Ypač vertingi dar niekad nepublikuoti, asmeniniai autoriaus laiškai, – pastebėjo leidyklos redaktorė Rita Bielskytė. – Juk susirašinėti būta su kuo – tai galimi ir esami K.Donelaičio giminaičiai bei palikuonys, pateikiantys vis naujos informacijos, ir žmonės, kurie vienaip ar kitaip buvo prisilietę prie poeto asmens.“

Autentiškas atvaizdas neišliko

Anot jos, knygoje „Kristijono Donelaičio portretas“ ne tik stengiamasi parodyti poeto didybę gyvenime ar literatūroje, bet ir atskleidžiama ne viena su jo meninio portreto kūrimu susijusi paslaptis.

Simboliška, kad knygoje surinkta lygiai 80 K.Donelaičio portretų, ir būtent tokiu skaičiumi paženklintą jubiliejinį gimtadienį šiemet šventė pats B.Aleknavičius.

Jo naujoji knyga unikali tuo, kad dar niekur, jokiame leidinyje, vienoje vietoje nebuvo sudėta tiek daug įvairių poeto portretų. Tai ir paveikslai, miniatiūros, freskos, grafika, ekslibrisai, filatelija, o kur dar skulptūra bei medaliai... Deja, nepavyko identifikuoti visų portretų autorių, todėl tiek leidėjai, tiek pats autorius labai džiaugsis, jei atsiras žmonių, kurie juos atpažins.

B.Aleknavičius, rašydamas apie didžiojo lietuvių rašytojo portretus, pasakoti pradeda nuo pat K.Donelaičio palaikų paieškų, jų atpažinimo bei atkūrimo, praskleisdamas paslaptis, kiek iš tikrųjų čia esama tiesos, ir baigia pasakojimais, kaip dailininkai interpretavo portretą žmogaus, kurio autentiško atvaizdo nėra išlikę...

Knygoje esama ir ne vieno gyvo K.Donelaičio prototipo atvaizdų – tai aktoriai bei operos solistai, kuriems teko nelengva užduotis įsigyventi į poeto asmenį.

Panašus į senelį

„O gal šiame leidinyje yra daugiau nei 80 K.Donelaičio portretų? – mįslingai tarstelėjo R.Bielskytė. – Juk vieno tai tikrai trūksta... To, kurį reikia įžvelgti tarp eilučių. Juk tais 80 K.Donelaičio portretų B.Aleknavičius gražiai įprasmino pats save.“

Autorius knygoje rašo: „Priėjome prie skulptoriaus Broniaus Vyšniausko sukurto K.Donelaičio biusto. Sūnus savo dukros paklausė: Giedrute, ar žinai, kas čia? Dunelaitis, – atsakė ši. O į ką panašus tavo senelis? Į Dunelaitį, – ir droviai prisiglaudė prie tėvelio.“ Taip mano mylima B.Aleknavičiaus anūkė. Taip pasakytų ir ne vienas klaipėdietis, pažįstantis šios knygos autorių – kraštotyrininką, fotografą ir žurnalistą.

Jo knyga „Kristijono Donelaičio portretas“ vertinga ne tik kaip žinių šaltinis apie didįjį lietuvių poetą, bet ir kaip gausus bei įvairialypis meninis albumas.

Jį išleidusi Klaipėdos leidykla „Druka“ specializuojasi kultūros ir meno populiarinimo srityje. Grįžtant prie tikrųjų vertybių knyga atspausdinta ant ekologiško popieriaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių