Pereiti į pagrindinį turinį

Knygų ir fotografijų parodoje - miesto ženklai

2006-12-22 09:00

Knygų ir fotografijų parodoje - miesto ženklai

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje atidarytoje parodoje “Klaipėda – buvimo ženklai” penkios uostamiesčio leidyklos pristatė turtingą kelerių pastarųjų metų knygų, spaudinių bei albumų derlių.

Miesto praeities ir dabarties ženklus parodoje liudija ir keturių Klaipėdos fotografų – Vyto Karaciejaus, Kęstučio Demerecko, Algimanto Kalvaičio bei Antano Stanevičiaus parengta fotoekspozicija.

Vertins visi ir komisija

Kartu su šia unikalia paroda startavo ir pirmąkart mūsų mieste rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga – 2006“. Jo iniciatorė - Klaipėdos savivaldybės viešoji biblioteka. Konkurso tikslas – ne tik visuomenę supažindinti su vertingiausiomis Klaipėdos leidyklų šiemet išleistomis knygomis, bet ir jas įvertinti.

Biblioteka su konkurso rėmėju UAB „Mūsų laikas“ įsteigė dvi nominacijas: „Populiariausia knyga. Klaipėda - 2006“, kurią išrinks plačioji visuomenė, bei „Gražiausia knyga. Klaipėda - 2006“, dėl kurios balsuos specialiai suburta specialistų komisija. Sausio 31-ąją paaiškės knygos nugalėtojos. Joms bus įteiktos skulptoriaus Svajūno Jurkaus sukurtos dvi bronzinės statulėlės.

Parodoje apie 100 knygų, kitus leidinius bei spaudinius eksponuoja penkios Klaipėdos leidyklos: Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, leidykla „Libra Memelensis“, Klaipėdos universiteto leidykla, „Eglės“ leidykla bei spaustuvė „Druka“. Dauguma jų išleistos per pastaruosius penkerius metus.

Konkursui „Klaipėdos knyga - 2006“ leidyklos pristatė po tris skirtingo žanro, formato bei turinio šiemet pasirodžiusius leidinius. Kai kurie jų į parodą atkeliavo tiesiai iš spaustuvių, dar kvepiantys dažais. Parodoje šios knygos pažymėtos specialiomis nurodomis. Knygomis nominantėmis galima ne tik iš tolo pasigrožėti, bet ir pasklaidyti, įvertinti ne tik jų išvaizdą, bet ir turinį.

Parodoje – leidinių įvairovė

Pirmasis žingsnis, siekiant visuomenei pristatyti pajūrio leidyklų produkciją, bandant susivienyti ir ieškoti tiesesnio kelio į skaitytojų širdis, buvo šių metų sausį Vilniaus Martyno Mažvydo bibliotekoje surengta retrospektyvinė paroda „Klaipėdos leidyklos-spaustuvės 1990-2005“. Tuomet ji sulaukė itin didelio vilniečių dėmesio ir šiltų atsiliepimų.

Šiuo metu klaipėdiečiams pristatoma paroda Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos iniciatyva lapkritį svečiavosi Latvijoje, Liepojos mieste.

Daugumoje parodoje “Klaipėda – buvimo ženklai” eksponuojamų spaudinių vienaip ar kitaip įamžintas Klaipėdos krašto ir jo žmonių - menininkų, jūrininkų, gydytojų - gyvenimas, kūryba, veikla. Tai – specifiniai, mūsų krašto unikalumą atspindintys fotografijų albumai su „Žuvėdros“ skrydžio, Klaipėdos miesto ligoninės, uosto kasdienybės fragmentais.

Nemažai knygų skirta Mažosios Lietuvos istorijai, jos paveldui, mokslui, etnografijai. Kai kurie leidiniai peržengia Klaipėdos krašto ribas ir perkelia į Karaliaučių ar atskleidžia legendinio Juozo Pleškio lemties tragizmą. Klaipėdoje išleistos knygos stebina ne tik temų įvairove, bet ir dizaino modernumu, poligrafine kokybe bei, nors ir ne gausiais, bet akį traukiančiais eksperimentais.

Balsuoti gali visi

Klaipėdos universiteto leidyklos direktorė Lolita Zemlienė džiaugėsi, kad Klaipėdoje atkreiptas dėmesys į knygas ne tik kaip informacijos šaltinį, bet ir dizaino objektą.

Pasak Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės atstovės Birutės Šeškauskienės, knygos – tarsi gyvos būtybės. Autorių išnešiotos, leidyklose pagimdytos, jos iškeliauja gyventi savarankišką gyvenimą. O “Libra Memelensis” vadovas Kęstutis Demereckas išreiškė viltį, kad tokia paroda bus rengiama kiekvienais metais, nes knyga – tai mūsų kultūros dalis.

Spaudinių ir knygų parodą savotiškai papildo Klaipėdos fotografų parengta ekspozicija. Istorinius Memelio vaizdus keičia šiandieninio miesto perspektyva, senamiesčio fachverchas, švenčių akimirkos, žinomų uostamiesčio menininkų, politikų veidai.

Skaitytojai su konkurse dalyvaujančiomis knygomis dėl nominacijos „Populiariausia knyga. Klaipėda-2006“ gali susipažinti Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose: Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13), Pempininkų filiale (Taikos pr. 79), „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49).

Knygų sąrašas su anotacijomis bei viršelio nuotraukomis paskelbtas bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt . Čia skaitytojai gali ir balsuoti.

Savo nuomonę galima pareikšti ir bibliotekos tel. 8 46 314725 arba atsiunčiant paprastą laišką.

Konkursas vyks iki sausio 26-osios. Knygos nugalėtojos bus paskelbtos sausio 31-ąją parodos „Klaipėda - buvimo ženklai“ uždaryme.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų