Kolekcininko iš Hamburgo parodoje – Kuršių nerijoje nutapytos drobės

Į Prano Domšaičio galeriją Klaipėdoje kitą savaitę atkeliaus Vilniaus Goethe's instituto surengta paroda „Nida ir Kuršių nerija - praeities tapyba“.

Joje bus eksponuojami kūriniai iš dr. Berndo Schimpke'ės (Hamburgas, Vokietija) kolekcijos. Parodą pristatys pats kolekcininkas ir Vilniaus Goethe's instituto vadovė dr. Irmtraut Hubatsch.

Dailės kūrinių kolekciją dr. B.Schimpke'ė surinko darbo kelionių metu. Joje yra tapybos ir grafikos kūrinių iš Rusijos, Norvegijos, Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos. Parodoje bus eksponuojama didžioji šio kolekcininko taip vadinamojo „Nidos rinkinio”  dalis - 23 tapybos ir 6 grafikos darbai.

Kaip pasakojo P.Domšaičio galerijos vadovė dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, rinkinio pagrindą sudaro Nidos dailininkų kolonijos dalyvių kūriniai, juose vyrauja nuotaikingi Kuršių nerijos peizažai, įspūdingos kopos, žvejų laivai mariose ar jūros pakrantėse. Parodoje pristatomi ne tik žymūs menininkai Lovisas Corinthas, Maksas Pechsteinas, Juliusas Freymuthas, Karlas Eulensteinas, bet ir mažiau žinomi autoriai, Nidoje buvę retesni svečiai. „Naujausias įsigytas kolekcijos eksponatas - Karlo Eulensteino, Klaipėdoje gimusio ir Karaliaučiaus meno akademijoje studijavusio tapytojo, paveikslas. Dėmesį patraukia Carlo Knauffo kūriniai: dailininkas ketvirtajame XX a. dešimtmetyje Nidoje buvo pasistatęs namą su dirbtuvėmis, mirė ir  palaidotas Nidoje“, - aiškino dailėtyrininkė.

Pasak kolekcijos autoriaus, šiandien Nidos dailininkų kolonijos dalyvių kūriniai turi didžiulę paklausą, tačiau jų vis sunkiau rasti: „Šią dar nepilną ekspoziciją įkvėpė senosios Nidos kapinaitės su mediniais krikštais, man primenančiais L.Corintho paveikslą ir H.Blode's viešbučio likimas. Viešbutis, iš kurio terasos atsivėrė nuostabus vaizdas į Kuršių marias, praėjusio amžiaus pradžioje buvo tapančios ir rašančios menininkų bendruomenės, „paukščių keliauninkų” iš toli ir arti, susitikimų vieta.”

 Parodos pristatymas - spalio 6-ąją, antradienį, 18 val. Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33), kur ji veiks visą mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių