Kviečia į virtualią parodą: „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikai“ – 50 metų

  • Teksto dydis:

Šiemet kovo 19 d. minėsime komunistinio režimo nusikaltimų metraščio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ pirmo numerio išleidimo 50-ąsias metines. Šiai sukakčiai pažymėti Lietuvos ypatingasis archyvas parengė parodą apie Kronikos leidybą, jos leidėjus, gamintojus, platintojus ir kitus bendradarbius.

1972 m. kovo 19 d. išleistas pirmasis pogrindinio leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ numeris pradėjo griauti sovietų propagandos kurtą mitą apie komunistinės sistemos humaniškumą, informavo Lietuvos ir pasaulio visuomenę apie sovietų valdžios vykdytą tikinčiųjų diskriminaciją, politines represijas, kitus žmogaus teisių pažeidimus.

Nuo pat pirmųjų Kronikos numerių pasirodymo sovietų saugumas skyrė dideles pajėgas kovai su laisvo žodžio skleidėjais. Už leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ leidybą ir platinimą baudžiamojon atsakomybėn patraukti 23 asmenys, 63 asmenų atžvilgiu taikytos „profilaktinės priemonės“, daugelis bendradarbių patyrė persekiojimą, jų namuose ne kartą buvo atliktos kratos. Nepaisant intensyvaus saugumo persekiojimo bei represijų, Kronika nepertraukiamai buvo leidžiama iki 1989 m. Per 17 metų išleistas 81 numeris, paskelbta daugiau kaip 5 tūkst. pranešimų apie žmogaus teisių pažeidimus. 

Parodoje skelbiami dokumentai, nuotraukos ir garso įrašai, saugomi Lietuvos ypatingajame archyve ir Lietuvos centriniame valstybės archyve.

Su paroda galima susipažinti Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje  arba paskyroje feisbuko socialiniame tinkle.

Parodos kuratorius – Lietuvos ypatingojo archyvo VRM dokumentų skyriaus vedėjas Povilas Girdenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių