Laidos „7 Kauno dienos“ anonsas (vasario 2 d.)

  • Teksto dydis:

Šią savaitę laidoje „7 Kauno dienos“ matysite: jaunosios režisierės Uršulės Bartoševičiūtės debiutas Kauno nacionaliniame dramos teatre – vienos dalies misterija „Iš kūno ir kraujo“. Režisierė tiria kraujo linijos temą, kartu su dramaturgu Matu Vildžiumi nagrinėdama Senajame Testamente aprašytą Kaino ir Abelio brolžudystę ir britų poeto Lord Byron misteriją „Kainas“. Spektaklyje daug eksperimentuojama ir žaidžiama, ieškoma pirmosios šeimos – pirmųjų žmonių, jų namų bei tarpusavio santykių versijos, kuriuose, ko gero, viskas kitaip.

Žymiojo Lietuvos kompozitoriaus Juozo Gruodžio gyvenimas ir kūryba. Lakštingalos, bitės, šlaitais nardantys šunys ir medinių laiptų girgždėjimas – garsai iš kompozitoriaus J. Gruodžio namų-muziejaus, kuriuose lankysis laidos komanda. J. Gruodis gimė Rokėnų kaime, grafams priklausančioje šeimoje. Čia, klausantis močiutės liaudies dainų, ne tik prasidėjo pažintis su muzika, bet ir vyko pasaulio pažinimo pamokos.

Pirmasis būsimą kompozitorių su muzika supažindinimo tėvas Motiejus, kuris, būdamas stalius, gamino ir muzikos instrumentus. O kartą netgi užsimojo pagaminti fisharmoniją. Iki šių dienų liko ne tik didelis kompozitoriaus kūrybos palikimas, mokiniai, bet ir 16 J. Gruodžio savitaigos kortelių: „mano širdis sveika“, „aš parašysiu nuostabiai gerą simfoniją“, „aš turiu tvirtą valią, niekas negali pasipriešinti mano valios įtakai“.

Pokalbis 450: poetė ir vertėja Tautvyda Marcinkevičiūtė. Pašnekovės neromantiškai laidos „7 Kauno dienos“ komanda teirausis, kaip šiandien gyvena poetai, kaip jos parašytos eilės skamba vengriškai bei ar egzistuoja kūrybinė trintis dviejų poetų – Tautvydos ir jos vyro – prozininko, dramaturgo Gintaro Patacko šeimoje.

 

Laidą bus galima pamatyti vasario 2 d., sekmadienį, 11.30 val. per LRT Plius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių