Lenkijos prestižinį F. Chopino konkursą laimėjo pianistas iš Pietų Korėjos

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos pianistas Seong-Jin Cho (Sungčin Čo) antradienį laimėjo 17-ąjį Tarptautinį Fryderyko Chopino (Frideriko Šopeno) pianistų konkursą, kuris laureatui atveria garsiausių pasaulyje koncertų salių duris, trečiadienį paskelbė žiuri vadovas.

Seong-Jin Cho įveikė 77 kitus jaunus pianistus iš 20 šalių ir parsiveš namo aukso medalį bei 30 tūkst. eurų piniginį prizą. Šis prestižinis konkursas, pavadintas XIX amžiaus lenkų pianisto ir kompozitoriaus vardu, rengiamas Lenkijos sostinėje kas penkerius metus.

„Iš pradžių negalėjau tuo patikėti, – sakė Seule 1994 metais gimęs Seong-Jin Cho, studijuojantis Paryžiaus konservatorijoje. – Žinoma, puiku būti garsiam, bet aš tenorėjau kurti gerą muziką.“

21 metų pianistas sakė norėjęs dalyvauti šiame konkurse dar būdamas 11 metų, kai išgirdo jo 2005-ųjų metų renginio pasirodymus.

„Tai virto mano svajone dalyvauti konkurse – ir ar negaliu patikėti šiuo momentu“, – Seong-Jin Cho sakė per spaudos konferenciją anglų kalba.

Pianistas pridūrė, kad visi konkurso etapai „man buvo išties sunkūs“, išskyrus finalinį koncertą su orkestru, kai jis „taip smarkiai nebesinervino“.

„Pirmajame etape nekontroliavau padėties, – sakė jis. – Neprisimenu, kaip skambinau, todėl pasitikrinau per „YouTube“, kaip pasirodžiau.“

Seong-Jin Cho taip pat laimėjo papildomą 3 tūkst. eurų prizą už geriausiai atliktą polonezą.

Po 10 finalininkų pasirodymo antroji premija atiteko 26 metų kanadiečiui Charles'ui Richard'ui-Hamelinui (Šarliui Rišarui-Hamelenui), o trečioji vieta - kinų kilmės amerikietei Kate Liu (Keit Liu).

Be kitų, šių metų F.Chopino konkurse dalyvavo 14 Lenkijos, 13 Kinijos, 12 Japonijos ir aštuoni Pietų Korėjos pianistai.

Per tris konkurso savaites jie skambino tik F.Chopino kūrinius, o jų pasirodymus vertino 17 narių žiuri, kurios viena iš narių buvo Martha Argerich (Marta Argerich), 1965 metų laureatė.

Žiūri vertinami pasirodymai yra atviri visuomenei, o bilietai į tuos koncertus visada išperkami.

1810 metais Želiazova Volios kaime netoli Lenkijos sostinės gimęs F.Chopinas pabėgo iš savo tėvynės prie 1830 metų sukilimą prieš carinės Rusijos okupacines pajėgas.

Kompozitorius vėliau gyveno Austrijos sostinėje Vienoje, o vėliau persikėlė į Paryžių, kur mirė būdamas 39 metų, pašlijus sveikatai.

F.Chopino muzika, kurią XIX amžiaus vokiečių kompozitorius Robertas Schumannas (Robertas Šumanas) apibūdino kaip „patrankas, paslėptas tarp gėlių“, laikoma ilgos Lenkijos kovos už laisvę simboliu.

Šis konkursas buvo įkurtas 1927 metais, o per savo 88 metų istoriją jis tapo vienu iš svarbiausių pianino muzikos renginių, atveriančiu tarptautines karjeras jauniems pianistams.

Tarp jo ankstesnių laureatų, be M.Argerich, buvo italas Maurizio Pollini (Mauricijus Polinis, 1960), amerikietis Garrickas Ohlssonas (Garikas Olsonas, 1970) ir lenkas Krystianas Zimermanas (Krystianas Cimermanas, 1975).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių