Lietuva išrinkta UNESCO kultūros vertybių apsaugos nuo grobstymo konvencijos komiteto nare

  • Teksto dydis:

UNESCO būstinėje Paryžiuje Lietuva išrinkta šios organizacijos Nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo uždraudimo priemonių konvencijos pagalbinio komiteto nare.

Kaip trečiadienį pranešė Kultūros ministerija, kartu su Turkija, Brazilija, Kinija, Iranu, Zambija, Egiptu, Palestina ir Azerbaidžanu į komitetą išrinkta Lietuva rinkimuose įveikė antrajai kadencijai savo kandidatūrą teikusią Rusiją. Antroje rinkiminėje komiteto grupėje buvo laisvos dvi vietos.

„Darbas 1970 m. Konvencijos komitete suteiks galimybę Lietuvai aktyviai prisidėti stabdant kultūros vertybių grobstymus visame pasaulyje, įskaitant ir Ukrainoje, kurios kultūros vertybes vis dažniau nelegaliai išveža agresorė Rusija“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojama Lietuvos ambasadorė prie UNESCO Jolanta Balčiūnienė.

Pasak ministerijos, Pagalbinis komitetas formuojamas remiantis geografinio balanso ir sąžiningos rotacijos principais.

Minima konvencija skirta valstybių narių kultūros paveldo apsaugai nuo vagystės, plėšikavimo bei grobstymo, kontrabandos, taip pat nuo jų priverstinio išvežimo ar nuosavybės teisės perdavimo okupavus šalį.

Ji taikoma ne vien istorinius, archeologinius ar meninius požymius turintiems kultūros paveldo objektams, bet ir tiems, kurie yra reikšmingi mokslui.

Kultūros vertybių sugrąžinimas ir restitucija yra itin svarbus konvencijos elementas.

Valstybės narės įsipareigoja įteisinti būtinas saugos priemones: uždrausti muziejams įsigyti kultūros vertybes, kurios buvo neteisėtai išvežtos, uždrausti įvežti kultūros vertybes, pavogtas iš muziejų ar valstybės, savivaldybių, visuomeninių institucijų įsiteisėjus šiai konvencijai.

Konvencija taip pat įsipareigojama valstybės, kuriai pagal kilmę priklauso kultūros vertybė, prašymu surasti ir sugrąžinti iš jos pavogtą ir įvežtą kultūros vertybę.

„Kultūros vertybių sugrąžinimas ir restitucija yra itin svarbus konvencijos elementas“, – nurodoma pranešime.

Šią 1970 metais priimtą konvenciją yra ratifikavusios 143 valstybės, Lietuva prie jos prisijungė 1998 metais.

„Komitetas, kurio nare Lietuva pirmą kartą išrinkta ketveriems metams, yra atsakingas už konvencijoje nustatytų tikslų propagavimą, nacionalinių ataskaitų dėl konvencijos įgyvendinimo peržiūrą, dalijimąsi gerąja patirtimi ir rekomendacijų teikimą, probleminių sričių ir iššūkių įgyvendinant konvenciją nustatymą ir kitus susijusius klausimus“, – nurodo ministerija.

Anot jos, Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą, nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo klausimai Europos regionui, taip pat ir Lietuvai, tapo dar aktualesni.

Naujai išrinktų narių ir viso komiteto darbas prasidės birželio 1–2 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
cia tas pats kaip paskirt katina peliu veisyklos priziuretoju...

Chiebra pirmyn

Chiebra pirmyn portretas
Nuo Lietuvos siūlau skirti šios srities profesionalus : Šiugždinienę, Gintarę-Skaistę, Kairį. Jų spaudos atstovais- Šimonytč, Kubilių, Landsbergį -Gabrielių. :

P.i.z.e.

P.i.z.e. portretas
Taip nustatė MOKIVAGI :)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių