Lietuvių performansas – tarptautinės muzikų bendruomenės akiratyje

  • Teksto dydis:

Vokietijos Hanoverio mieste šią savaitę prasidedančiame didžiausiame tarptautiniame klasikinės ir šiuolaikinės muzikos renginyje „Classical:NEXT“ savo kūrinį „This Order Goes Wrong“ pristatys kompozitorius Dominykas Digimas bei smuikininkė Lora Kmieliauskaitė. Šis muzikos ir medijų performansas festivalio komisijos buvo atrinktas vienu iš keturiolikos perspektyviausių projektų ir bus vertinamas tarptautinės muzikų bendruomenės.

„Classical:NEXT“ – tai solidžiausias ir didžiausias tarptautinis muzikos profesionalų susibūrimas, skirtas klasikinei ir šiuolaikinei muzikai, idėjų mainams, konferencijoms, susitikimams bei naujoms pažintims. Dėl koronaviruso pandemijos prieš dvejus metus Roterdame (Nyderlandai) turėjęs vykti renginys šiemet perkeltas į Hanoverį Vokietijoje.

„Visa kūrybinė komanda „Classical:NEXT“ laukė dvejus metus, nuo tada, kai laimėjome konkursą ir buvome atrinkti pristatyti savo kūrinį kaip vieną iš įdomiausių šiuolaikinių muzikos darbų tarptautinei meno bendruomenei, – pasakoja smuikininkė L. Kmieliauskaitė. – Dėl pandemijos renginys buvo keletą kartų nukeltas, tad labai geras jausmas pagaliau keliauti megzti tinklų. Tikimės, ši muzikos mugė bus vaisinga naujomis tarptautinėmis partnerystėmis, taip pat pristatant lietuviškos šiuolaikinės muzikos sceną platesniam laukui.“

Šių metų „Classical:NEXT“ tikimasi sulaukti daugiau nei 1 tūkst. profesionalų iš 45 pasaulio šalių. Čia vyks didžiulė muzikos mugė, interaktyvios konferencijos, projektų pristatymai ir koncertai bei inovacijų apdovanojimai, susitikimai ir naujų kontaktų paieškos.

Organizatorių nuotr.

Savotišku klasikinės ir meninės muzikos centru vadinamas renginys suburia pačius įvairiausius profesionalus: nuo atlikėjų, muzikos vadybininkų, orkestrų iki tarptautinės medijos atstovų, leidėjų ir kt. Šiuolaikinės muzikos kūrėjams „Classical:NEXT“ suteikia galimybę pristatyti naujus kūrinius tarptautinei auditorijai vadinamuoju trumpo pristatymo, arba „pitch“, formatu.

„Šiame renginyje ir aš, ir Lora dalyvaujame pirmą kartą, tad tikimės iš šių kelių dienų pasisemti daug naujų įspūdžių, sužinoti, kas aktualaus vyksta muzikos pasaulyje, bei užmegzti naujų ir netikėtų kontaktų, – teigia kompozitorius D. Digimas. – Nors pagrindinis mūsų tikslas – pristatyti muzikos ir medijų performansą „This Order Goes Wrong“, susitikimų metu taip pat ruošiamės plačiau papasakoti ir apie kitas mūsų veiklas, Lietuvos šiuolaikinės muzikos lauką.“

Kūrinys „This Order Goes Wrong“, scenoje atliekamas L. Kmieliauskaitės, pasakoja apie nerimą, tapusį neatsiejama kasdienio šiuolaikinio gyvenimo dalimi. Performanse, sukurtame pagal nerimo sutrikimus ir panikos atakas patyrusių žmonių liudijimus, nerimas tampa muzikos ir skaitmeninių technologijų eksperimentinės sąveikos pagrindu. Naudodami tikro garso ir elektroninės muzikos bei vizualaus meno sintezę, performanso kūrėjai kviečia auditoriją patirti šį eksperimentą gyvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių