Lietuvos bankas išleido gamtos apsaugai skirtą netradicinės formos kolekcinę monetą

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas antradienį į apyvartą išleido gamtos apsaugai skirtą kolekcinę monetą.

Netradicinės elipsės formos moneta „Nėra planetos B“ skirta atkreipti visuomenės dėmesį į klimato kaitos keliamus iššūkius ir gamtos apsaugos būtinybę, pranešė Lietuvos bankas.

Sidabro monetos averse – meninėmis priemonėmis atskleistas pagrindinis motyvas – dėl, pasak Lietuvos banko, neapdairaus ir savanaudiško žmonijos elgesio nykstanti Žemės planeta. Monetos reverse – tuštuma ir simboliškas užrašas „Nėra planetos B“.

Monetos reversas / Lietuvos banko nuotr.

„Vietoj tobulai apvalios – šįkart išleidžiame tarsi deformuotą, keistos formos monetą. Ji simbolizuoja, kad esamą pasaulio tvarką ir darną ardo vykstanti klimato kaita“, – pranešime teigia Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.

Pasak jo, sprendžiant šią problemą, svarbios ir individualios pastangos mažinant vartojimą, tai pat reikšmingas ir vyriausybių, verslo, centrinių bankų indėlis kovoje su klimato kaita.

23,3 gramo svorio sidabro moneta išleidžiama 2 750 vienetų tiražu. Monetos dizainą sukūrė dailininkas Egidijus Rapolis, monetos nukaldintos Lietuvos monetų kalykloje. Dėžutė pagaminta iš tvarios pakuotės – gofruoto kartono.

Kartu su moneta išleidžiamoje el. skrajutėje meteorologas Silvestras Dikčius rašo: „Klimato kaita yra egzistencinė žmonijos problema. Norėdami ją suvokti, turime išeiti už įprasto mums laiko suvokimo ir pragmatizmo. Tai tobulas galvosūkis. Turime pasikeisti dabar, kad ilgalaikis planas „žmonija planetoje Žemė“ nesužlugtų“.

Už kolekcinę monetą aplinkos apsaugos tematika prieš kelerius metus pasisakė visuomenė – Lietuvos banko interneto svetainėje vykusioje apklausoje savo balsus šiai temai skyrė 40 proc. balsavusiųjų. Lietuvos bankas klimato kaitos rizikų valdymą kelia kaip vieną savo strateginių tikslų.

Naujoji moneta bus pristatyta antradienio vakarą Panevėžyje, po Lietuvą keliaujančio Klimato muziejaus atidarymo šventėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
isleido moneta o lietuvoje nera pasto zenklu tai nieko nedomina tai greitu laiku grisime i baudziavos laikus kur nebuvo jokio tarpusavio bendravimo siuntiniu nera laisku nera tai konservatoriu valdymo pasekmes --sunaujai nieko nereikia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių