Lietuvos rusų dramos teatre – meistriškumo kursai „Trijų sienų sankirta“

  • Teksto dydis:

Lapkričio 15 – 17 dienomis Vilniuje, Lietuvos rusų dramos teatre, vyks Lietuvos, Baltarusijos ir Lenkijos dramaturgų ir režisierių meistriškumo kursai „Trijų sienų sankirta“.

Tarptautinis projektas dedikuotas 450-osioms Liublino unijos, kadaise sujungusios Lenkijos Karalystę ir Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę į „nedalomą, neišskiriamą, bendrą Žečpospolitos geopolitinį kūną“ jubiliejinėms metinėms.

Dalis istorikų pripažįsta, kad suvienytos Žečpospolitos koncepcija paliko erdvės kartu būti dviem valstybėms, bet palaipsniui atvedė į politinį, socialinį susiskaldymą, paskatino kultūrinę polonizaciją. Kaip ši mūsų valstybių bendrabūvio koncepcija per du su puse šimtmečio keitėsi, transformavosi bei, svarbiausia, kaip mes vertiname, komunikuojame Liublino unijos reiškinį šiuolaikiniuose socialiniame ir meniniame diskursuose – kertinės Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT), Torūnės Wilamo Horzycos teatro ir Respublikinio baltarusių dramaturgijos teatro inicijuojamo projekto tezės.

Vilniuje vyks pirmasis projekto „Trijų sienų sankirta“ susitikimas, jame dalyvaus projekto vadovas Tomasz Leszczynski, dramaturgė Ingrida Ragelskienė, režisierius Andrius Saulius Darela, teatro menininkių iš Lenkijos duetas Olga Żukowicz ir Julia Mark, dramaturgė Alena Ivanyushenko ir režisierius Aleksandr Janushkevich iš Baltarusijos. Trijų dienų bėgyje planuojamas kiekvienos šalies parengto projekto idėjos pristatymas, istorinė ekskursija Vilniaus senamiestyje ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, paskaitos ir diskusijos su istorikais: Baltarusijos mokslų akademijos bendradarbiu Yahor Surski ir Vilniaus politikos analizės instituto bendradarbiu, internetinio dienraščio „Bernardinai.lt“ tekstų autoriumi Donatu Pusliu.

Gruodžio pradžioje planuojamas visų projektų dalyvių susitikimas, darbas su Liublino unijos temos ekspertais ir būsimų pjesių fragmentų pristatymas Lenkijoje, Torūnės W.Horzycos teatre. Finalinis projekto renginys vyks Minske, Respublikiniame baltarusių dramaturgijos teatre, kur dalyvių pjesės gruodžio 20 dieną bus viešai pristatytos žiūrovams sceninių skaitymų forma.

Projektas finansuojamas Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos programos „Nepriklausoma 2017-2022“, Adomo Mickevičiaus instituto Lenkijoje programos „Kultūros tiltai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių