A. Lincolno plaukų sruoga aukcione parduota už daugiau nei už 81 tūkst. JAV dolerių

  • Teksto dydis:

Šešioliktojo JAV prezidento Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) plaukų sruoga bei 1865 metų krauju nutaškyta telegrama su žinia apie jo nužudymą buvo parduota aukcione Jungtinėse Valstijose už daugiau nei 81 000 JAV dolerių.

Plaukų sruoga ir telegrama buvo parduoti per aukcioną, kuris baigėsi šeštadienį, pranešė aukcionų namai „RR Auction of Boston“.

Informacijos apie pirkėją nebuvo atskleista.

Apytiksliai 5 centimetrų ilgio plaukų sruoga buvo nukirpta per A. Lincolno pomirtinį tyrimą, kai prezidentas žuvo nuo aktoriaus Johno Wilkeso Bootho (Džono Vilkeso Buto) paleisto šūvio Fordo teatre Vašingtone.

Pasak „RR Auction of Boston“, plaukų sruoga buvo įteikta daktarui Lymanui Beecherui Toddui (Laimanui Bičeriui Todui) – Kentukio pašto viršininkui bei 16-ojo prezidento našlės Mary Todd Lincoln (Meri Tod Linkoln) pusbroliui. Daktaras L. B. Toddas dalyvavo atliekant prezidento palaikų apžiūrą.

Plaukai pritvirtinti prie oficialios Karo departamento telegramos, kurią daktarui L. B. Toddui atsiuntė jo padėjėjas George'as Kinnearas (Džordžas Kinearas). Telegrama buvo gauta Vašingtone 1865 metų balandžio 14 dieną, 11 valandą.

„RR Auction of Boston“ garantavo plaukų sruogos ir telegramos autentiškumą. Daktaro L. B. Toddo sūnus Jamesas Toddas (Džeimsas Todas) 1945 metų laiške parašė, kad plaukų sruoga „nuo to laiko buvo mūsų šeimos žinioje“. Pastarąjį kartą plaukų sruoga buvo parduota 1999 metais, pranešė aukcionų namai.

81 250 JAV dolerių pardavimo kaina buvo šiek tiek didesnė nei 75 000 JAV dolerių kaina, kurios tikėjosi aukciono organizatoriai.

Telegrama yra reikšminga tuo, kad ji paneigė teoriją, jog tuometinis karo sekretorius Edvinas Stantonas planavo nužudyti A. Lincolną dėl jų asmeninių ir politinių skirtumų, kaip teigė istorikai.

Kai kurie žmonės teigė, kad E. Stantonas įsakė sutrikdyti karines komunikacijas, leisdamas J. W. Boothui pasislėpti. Visgi telegramos išsiuntimo laiko žyma rodo, kad naktį, kai buvo nužudytas A. Linkolnas, karinės telegrafo linijos veikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių