Pereiti į pagrindinį turinį

L.Kalpokaitė bibliotekų neaplenkia

2011-04-14 19:45
L.Kalpokaitė bibliotekų neaplenkia
L.Kalpokaitė bibliotekų neaplenkia / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Be knygų savo gyvenimo neįsivaizduojanti aktorė Larisa Kalpokaitė po ilgos pertraukos pradėjusi lankytis bibliotekose nustebo, kokios jos šiais laikais modernios ir patogios.

L.Kalpokaitė neslepia – bibliotekose pastaruoju metu lankydavosi retai. Jos namuose – daugiau nei 3 tūkstančių knygų kolekcija. "Nežinau, ar man gyvenimo užteks visoms jos perskaityti", – juokėsi ji, pasakodama, kad skaitymo manija serga visa jos šeima – nuo knygos sunkiai atplėšti sekasi tiek jos vyrą, tiek sūnų.

Tačiau atsitiko taip, kad pristačius savo biografinę knygą ją ėmė kviestis į įvairius susitikimus su skaitytojais. Dažniausiai – bibliotekose. "Sugrįžau į biblioteką tokiu būdu ir buvau labai nustebusi. Kokios jos pasikeitusios, modernios, kaip sparčiai tvarkosi", – stebėjosi žinoma aktorė.

Labiausiai jai atmintin įstrigo biblioteka Utenoje. "Pats pastatas labai gražus, aplinka šviesi, graži, susirinko daugybė žmonių – buvo taip jauku. Dabar tai ne tik vietos, kur galima pasiskolinti knygų, bet tikri kultūros centrai", – džiaugėsi L.Kalpokaitė, itin girdama bibliotekų darbuotojas mažuose miesteliuose – jų pastangų dėka jos atrodo tokios šviesios.

Aplankiusi bibliotekas skirtingose Lietuvos miestuose L.Kalpokaitė pastebėjo, kad jose nebėra jai buvusių įprastų kartoninių kortelių. "Viskas kompiuteriuose, labai modernu ir patogu, žmonės viską gali greitai rasti. Jaunimui visai paprasta – jie įpratę kompiuteriais naudotis. Tačiau kiti visuomet gali pasiklausti", - įspūdžiais dalinosi aktorė.

Moteris juokėsi, kad teko pastebėti ir dar vieną pasikeitimą – griežtesnę priežiūrą dėl skolininkų. Beveik metus negrąžinusiai pasiimtos knygos jai teko sumokėti šimto litų baudą. "Žinote, kaip būna, gauni vieną įspėjimą, galvoji, nueisiu rytoj, paskui vėl atidedi, ir taip tęsiasi. Niekas nekaltas, susimokėjau duoklę bibliotekai už savo žioplumą", – šypsojosi ji, patikindama, kad nuoskaudos nejaučia.

Atvirkščiai, bibliotekos lentynas ji ruošiasi papildyti knygomis iš savo asmeninės kolekcijos. Tiksliau, iš savo vyro, kuris vis perka knygas, kurioms namuose jau sunku atrasti vietos. "Peržiūrime, kurios yra tokios knygos, kurias norisi laikas nuo laiko iš naujo paskaityti, o kitas atiduosime, galbūt kažkam pravers", – žadėjo ji.

Bibliotekų pažangą pastaraisiais metais paspartino projektas „Bibliotekos pažangai“, kurio metu Lietuvoje renovuojamos ir modernizuojamos daugiau nei 1200 bibliotekų – jos aprūpinamos kompiuteriais, gerinamas interneto ryšys, jo teikiamais privalumais mokomi naudotis vartotojai.

Apie projektą „Bibliotekos pažangai“

Iki 2012 metų truksiantį projektą Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendina kartu su Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir šalies viešosiomis bibliotekomis. Projektą drauge finansuoja Billo ir Melindos Geitsų fondas, Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir savivaldybės bei bendrovė „Microsoft“, padovanojusi naujausios programinės įrangos. Projekte dalyvauja daugiau kaip 1 200 viešųjų bibliotekų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų