LRT žiūrovams – dokumentinis filmas apie A. Ramanauską-Vanagą

  • Teksto dydis:

Pasitinkant Adolfo Ramanausko-Vanago šimtąsias gimimo metines, Lietuvos žiūrovams bus pristatytas naujas dokumentinis filmas, pasakojantis audringas diskusijas visuomenėje sukėlusią Adolfo Ramanausko-Vanago gyvenimo dramą.

Filmo kūrėjai juostoje stengėsi apimti laikmetį nuo Vanago įsitraukimo į pasipriešinimo kovų verpetą, apžvelgti jo indėlį į pasipriešinimo kovą ir paliesti labai skaudžius, sudėtingus, žmogui sunkiai pakeliamus paskutiniuosius gyvenimo metus.

Pašnekovai, tarp kurių Adolfo Ramanausko brolis Albinas, dukra Auksutė, kovos draugai ir bendražygiai bei jaunoji istorikų karta, savo įžvalgomis, emocijomis ir prisiminimais kuria vientisą, nuoseklų, labai gyvą, ir autentišką pasakojimą apie paskutinį partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą.

„Filme nėra vadinamojo užkadrinio teksto. Nėra pasakotojo. Vaizdinį kuria patys pašnekovai. Man tai buvo iššūkis, bet pradėjus rašyti filmo scenarijų supratau, kad kaip kūrėja turiu patylėti ir leisti kalbėti tiems, kas Vanagą pažinojo arba nuosekliai, iš esmės tyrinėja jo gyvenimą, sudėtingą jo bylą. Dokumentikos kūrėjai žino, kaip sudėtinga yra leisti kalbėti pašnekovams ir neprarasti filmo dinamikos, energijos, koncentruotai pasakyti tai, ką reikia, nes riboja filmo laikas ir žiūrovas nelaukia, bet man atrodo, kad mums pavyko“, – apie naująjį filmą pasakoja režisierė Agnė Zalanskaitė.

Ji atvira – Vanago charizma ir žmogiška pusė atsiskleidžia tik kalbant apie visumą: apie kovą, charakterį, sprendimus, esminius įvykius. Jo suėmimo ir kankinystės istorija visu turiniu atsiveria tik tada, kai kalbama apie visą kontekstą, sovietinės naikinimo mašinos veikimo metodus ir principus.

„Kol neturėsime dešimčių dokumentinių filmų, analizuojančių tą sudėtingą mūsų istorijos laikmetį, pasakojančių konkrečių partizanų istorijas, aptariančių pasirinkimus, apsisprendimus, vidines dramas, tol tikėtis, kad turėsime ir gerai nufilmuotą, suvaidintą ir gero turinio juostą, matyt neįmanoma. Geram meniniam istoriniam epui reikia geros dokumentikos“, – įsitikinusi A. Zalanskaitė.

Istorinis dokumentinis filmas „Nenugalimas“ – kovo 5 d. pirmadienį, 22.20 val. per LRT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Kauniete

to Kauniete portretas
tu ne kaunietė, o paprasčiausia okupanto arba stribo palikuonė, kitaip sakant šiukšlė ant Lietuvos žemelės. Amžina šlovė partizanams, Jūs, Lietuvos DIDVYRIAI, NUGALĖJOTE!, o raudoni skuduriniai okupantai į istoriją nugrimzdo, kaip utėlės vandenyje.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Amžina šlovė Lietuvos partizanams ir kitiems piliečiams, padėjusiems savo galvas už Lietuvos laisvę... jei nebūtų buvę miško brolių (kaip dar dabar pagarbiai Juos vadina rusai), tai į Lietuvą būtų privežę migrantų žymiai-žymiai daugiau negu jų buvo privežta į Latviją ir Estiją... ir piliečių sudėtis Respublikoje dabar būtų žymiai prastesnė... juk Rusijai reikėjo nutautinti ar bent sutramdyti Pabaltijo valstybių savarankiškumą, o ir laisva erdvė į Kaliningrado sritį buvo labai reikalinga...

Anonimas

Anonimas portretas
O kam tas ,,filmas,, idomus? Tiesos nesuzinosime.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių