Pereiti į pagrindinį turinį

M. Švėgžda von Bekkeris grįžta su nauja misija

2014-08-04 05:30
Asmeninio archyvo nuotr.

Garsusis lietuvis smuikininkas Martynas Švėgdža von Bekkeris imasi naujos veiklos – ėmėsi kurti tarptautinę mobiliąją menų akademiją. Kauniečiai bus pirmieji, galėsiantys išvysti pirmąjį akademiją pristatantį renginį.

Vilnius–Hamburgas–Paryžius–Vilnius–Bostonas–Klaipėda–Hamburgas – štai taip atrodo smuikininko M.Švėgždos von Bekkerio gyvenimo atkarpos. Klajoklio dvasią turintis muzikas vienoje vietoje nusėdėti negali. Šiuo metu jo stotelė – Hamburgas, į kurį M.Švėgžda von Bekkeris sugrįžo antrą kartą. Ir kas žino, gal čia jis vis dėlto apsistos visam laikui.
"Pažįstu šį miestą labai gerai, jaučiuosi čia savas. Kai čia gyvenau prieš 20 metų, buvau tikrai malonių angelų pamylėtas, Hamburge sutikau nuostabių žmonių, kurie man labai daug padėjo", – pasakoja smuikininkas.

Pedagoginis darbas ir tarptautiniai pasirodymai ir toliau yra smuiko virtuozo kertiniai profesijos akmenys. "Tokia mano prigimtis. Keliauju, nes esu smalsus. Stengiuosi nestovėti vietoje, stengiuosi tobulėti, groti, kurti. Tobulėjimui ribų nėra. Kaip mano mylimas dėstytojas prof. Raimundas Katilius sakydavo, tai nepasiekiamas horizontas. Toks visas mūsų gyvenimas – ėjimas", – mintimis dalijasi M.Švėgžda von Bekkeris.

Ne tik duoti, bet ir organizuoti yra muziko aistra. Lietuvoje jis surengė aštuonis tarptautinius alternatyvius klasikinės muzikos festivalius "Alternatyva". Po aštuntojo nusprendė su šiuo festivaliu atsisveikinti. Kaip smuikininkas juokauja: "Pavertus aštuonis, išeina begalybės ženklas. Gera proga padėti tašką." Tačiau ne galvoje, ten, kur verda smuiko virtuozo idėjos ir sumanymai.

Kad ir kokioje šalyje gyventų, M.Švėgžda von Bekkerio veikla susijusi su Lietuva. Hamburge jis subrandino dar vieną naują projektą – tarptautinę mobiliąją multidiciplininę menų akademiją, sujungiančią šalis, kuriose jis gyveno ir gyvena. Numatoma akademijos pradžia – 2015-ieji.

"Kadangi aš pats esu klajoklis iš prigimties, tai nenorėjau ir akademijos pririšti prie vienos vietos, – sako muzikas. – Akademijos studentus jau pasirengę priimti Eutino muzikos festivalis (Šiaurės Vokietija) ir muziejų sala Hombroiche (Vakarų Vokietija). Žinoma, nebus aplenkiama ir Lietuva."

Tai kas ta akademija? Čia susitiks savo sričių asai ir jaunieji talentai. Iš skirtingų šalių susirinkę studentai kartu su profesionalais dešimt dienų dirbs pagal nurodytą temą skirtingose meno srityse. Mokiniai galės lankyti ir vieni kitų pamokas.

"Tokiu būdu bus plečiamas jų požiūris į pasaulį ir į meną. Be to, tai puiki galimybė jauniems menininkams būti pastebėtiems ir įvertintiems kitų", – įsitikinęs akademijos iniciatorius.
Pirmasis šios akademijos šauklys – renginys Kaune rugpjūčio 8 d. M.Švėgžda von Bekkeris jį organizuoja kartu su skulptoriumi Andriu Pukiu, šiais metais pelniusiu jaunojo menininko prizą tarptautinėje meno mugėje "ArtVilnius2014". Renginys, kuriame susipins skirtingos meno sritys – nuo muzikos iki vaizdo, prasidės Laisvės al., o baigsis galerijoje "POSTgalerija".
"Kaip smagu, kad Lietuvoje tiek daug jaunų ir gabių žmonių. Tegul jie ir toliau čia gyvena, dirba, bet jiems reikia suteikti galimybes. Tikiuosi, akademija bus jiems viena iš tų vietų", – akademijos vizija dalijasi smuikininkas. Ir lyg sau sakydamas, lyg kitiems, priduria: "Svarbiausia – nestovėti vietoje."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų