Pereiti į pagrindinį turinį

"Mari Huanos ekspresas" – apsirūkiusio pasaulio gražumėlis

2008-10-24 09:00

Prodiuseris Juddas Apatowas nebespėja suktis. Šlovė keturiasdešimtmetį komiškų situacijų meistrą užgriuvo vėlokai – prieš trejus metus, kai kino sales šturmavo "40-ies ir vis dar skaistus". Tada jis pats buvo "beveik keturiasdešimties ir vis dar neįžymus". Per trumpą laiką J.Apatowas nubėgo rekordinę distanciją ir dabar semia "žaliuosius" kibirais. Jo dėka ekranus pasiekė dar dešimt komedijų ir visos daugiau ar mažiau sėkmingos, o "Kietakiaušiai", "Užkibo" bei "Įbroliai" tapo tikromis kino teatrų bombomis. Holivudo studijų bosai vieningai trina rankomis, ragina nesustoti ir kepti juoko blynus vieną po kito.

Startavęs kaip režisierius, J.Apatowas be nuoskaudų peršoko į aukštesnį – prodiuserių luomą. Režisieriaus kėdę paliko dulkėti, tačiau scenaristo plunksnos nepaleido. Nors čia jo vaidmuo galbūt labiau tikrinamasis. Kad įtiktų ne tik plačiosioms masėms, bet ir rimtuoliams kino kritikams. Jie, savo ruožtu, negaili liaupsių J.Apatowo prodiusuojamiems projektams. O šis miksuoja kaip patyręs didžėjus: gerą humorą – su geru, prastą skonį – su gurmanišku, aštrią ironiją – su tipiška amerikietiška pokštų samprata. Įtinka visiems. Ir gamina, gamina, gamina...

J.Apatowo prekės ženklu virsta ir įdomus režisierių pasirinkimas. Iš pažįstamų būrio, kur dominuoja nenusitrynę nepriklausomo kino autoriai, tokie kaip Davidas Gordonas Greenas. Režisuoti "Mari Huanos ekspresą" jis buvo paskirtas po kelių siauruose žinovų sluoksniuose pripažintų mažo biudžeto darbelių. Kitas išskirtinis J.Apatowo ženklas – Kanados komikas ir scenarijų bendraautoris Sethas Rogenas, kuris honorarų reitinguose kyla neįsivaizduojamu greičiu. Po epizodinio vaidmens "Įbroliuose" sekė vienas iš dviejų pagrindinių "Mari Huanos ekspreso" charakterių, amžinas apsirūkėlis Deilas Dentonas.

Dar viena išskirtinė J.Apatowo žymė – vizitas į kito žanro teritoriją. Veikiau ne žanro, o požanrio, nes būtina komedijos sąlyga išlieka visur. Buvo šuolis į "Amerikietiško pyrago" vandenis. Buvo apsilankymas visai vaikiškos komedijos vandenyse. Buvo pasivaikščiojimas po solidesnę auditoriją. Po to įsiveržė į zoną "visai šeimai". Dabar J.Apatowas stryktelėjo į kriminalinės komedijos vandenis. Antausį Tarantinui, antausį Ritchiui. Linkėjimai "Bulvariniam skaitalui", labų dienų "Lok, stok arba šauk". Špyga taukuota marihuaninėms komedijoms – "Džėjui ir Tyleniui Bobui" bei "Haroldui ir Kumarui". Papūskit J.Apatowui į uodegą. Pučiam pučiam ir pripučiam "Mari Huanos ekspresą".

Prasideda filmas – nors iš juoko plyšk. S.Rogenas maudosi komedijos akvariume. Vartosi kaip inkstas taukuose. Ir nepamiršta užsitraukti išganingosios žolytės. Pasimatymas su mergužėle, susitikimas su jos tėvais. Sviestu pateptas gyvenimėlis, garuojantis marihuanos dūmais. Bet draugužis Jamesas Franco’as pasiūlo ypatingo dūmelio ir abu garuoja į kitas erdves. Iš juoko galima pakratyti kojas. O toliau kojų pakratymas jau gresia abiem apsirūkėliams. Bėgdami nuo mafijos jie neatsisako žolelės, tad ne visai supranta situacijos rimtumą. Viena koja tikrovėje, kita – marihuaniniame kosmose. Iš čia – pusė "Mari Huanos ekspreso" linksmybių, prie kurių smarkiai prisideda Danny’o R.McBrido personažas Redas. Niekaip jo neišeina nugalabyti. Niekaip. Vis prisikelia ir prisikelia, kad apsčiai pažertų idiotizmų.

Idiotų šiame filme tikrai nepasigesite. Tarsi visas pasaulis būtų vienu metu apsirūkęs linksmažolių. Mafijozai kone idiotiškiausi. Kai kurie – absoliutūs skystablauzdžiai. Itin įdomu stebėti, kaip su vaidmeniu susidoroja šiaip visai ne komikas J.Franco’as. Brolau, tau puikiai sekasi, taip ir toliau, kiek galima būti rimtuoliu.

"Mari Huanos eksprese" beveik viskas visiems sekasi. "Kaifuoja" kompanija nuo pramuštgalviško siužeto ir nuo savęs, taip neįtikėtinai bešėliojančių. Tik pabaiga... Paskutinis mūšis kažkaip prasilenkia su bendru filmo ritmu. Netikęs, nevykęs chaosėlis, iškrintantis iš komedijos krepšio. Nereikalingas, dirbtinai priklijuotas organas, kuris nefunkcionuoja. O tam, kas prieš tai, – tris kartus valio.

Komedija: "Mari Huanos ekspresas" – nuotaikingas veiksmo filmas apie du nevykėlius, bandančius išnešti sveiką kailį iš mirties nagų.

Du pagrindiniai filmo veikėjai viena koja – tikrovėje, kita – marihuaniniame kosmose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų