Pereiti į pagrindinį turinį

"Meno avilio“ mediatekos rūpesčiai dėl autorinių teisių

"Meno avilio“ mediatekos rūpesčiai dėl autorinių teisių
"Meno avilio“ mediatekos rūpesčiai dėl autorinių teisių / Shutterstock nuotr.

Mediatekoje gausu dovanotų žymių žmonių filmų kolekcijų, tačiau viešas jų rodymas problemiškas dėl autorinių teisių.

Vilniuje šeštus metus veikia „Meno avilio“ mediateka, turinti gausią filmoteką, daug literatūros apie kiną. Čia rengiami ir susitikimai bei diskusijos su kino kūrėjais.

Vis dėlto, pastaruoju metu, pasak mediatekos vadovės, dažnai susiduriama su problema, ką daryti su jiems dovanotų žymių žmonių filmų kolekcijomis, nes jų rodymas viešai pažeistų autorines teises.

„Meno avilio“ Mediateka prieš kelerius metus, po kino kritiko Sauliaus Macaičio mirties, gavo dovanų jo sukauptų filmų kolekciją, periodinių leidinių ar iškarpų iš laikraščių su filmų recenzijomis. Tai pat „Meno aviliui“ atiteko ir neseniai mirusio režisieriaus Almanto Grikevičiaus asmeninis fondas.

Gavę tai kaip vertingą dovaną, liudijančią ir pasitikėjimą mediatekos veikla, jos vadovai susiduria su problema, kad kolekciją gali laikyti kaip archyvą, tačiau negali teisėtai viešai jos rodyti. O šių vaizdajuosčių, į kurias S. Macaitis visą gyvenimo įrašinėjo filmus, – beveik 6000.

Pasak VšĮ „Meno avilys“ mediatekos vadovės Linos Kaminskaitės-Jančorienės, jei draugai nebūtų pasirūpinę išsaugoti vertingo S. Macaičio archyvo, jis tiesiog būtų išmestas ar prarastas. Jos nuomone, būtina galvoti apie tokių vertingų archyvų išsaugojimą, kad po kelių dešimtmečių nereikėtų dejuoti dėl negrįžtamai prarasto kokio nors kino laikotarpio.

Teisininko Andriaus Iškausko teigimu, kito kelio, norint filmus rodyti viešai, nėra – būtina gauti autoriaus teisių turėtojų leidimą.

„Labai teoriškai žiūrint, tas asmuo,   jau asmeniniais tikslais įsirašinėdamas filmą, pažeidė autorines teises. O kuomet filmas rodomas viešai, daromas dar didesnis pažeidimas. Asmuo, sukaupęs kolekciją, ją naudoja asmeniniais tikslais. Tuo tarpu, kai tą kolekciją perima kažkoks juridinis asmuo, viešoji įstaiga, kuri nori naudoti ją plačiau, teoriškai pažeidžia autorines teises. Turi būti gaunamas atskiras kiekvieno filmo teisių turėtojo sutikimas, o tai – ilgas ir sudėtingas kelias, ypač jei kolekcija didelė. Vis dėlto, kito kelio nėra“, – aiškino „AAA Baltic Service Company“ advokatas Andrius Iškauskas.

„Meno avilio“ mediateka yra pirmoji Lietuvoje, įsteigta pagal Europos šalių nepriklausomų vadinamųjų sinematekų pavyzdžius. Jų prioritetas – autorinio, nacionalinio kino pristatymas ir kaupimas. Šiemet Mediateka pradėjo lietuviško kino paveldo skaitmeninimo projektą. O rytoj naują sezoną mediateka pradės Audriaus Stonio filmo „Raminas“ peržiūra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų