Pereiti į pagrindinį turinį

Meno mugėje „Frieze“ – diskusija apie „Brexit“ įtaką meno rinkai

Londonas laikomas vienu svarbiausių meno centrų pasaulyje, tad kaip meno rinkai atsilieps britų sprendimas palikti Europos Sąjungą? Neseniai Londone vykusioje meno mugėje „Frieze“ apie tai diskutavo kolekcininkai, menininkai ir ekspertai.

Amerikietės S. Golden kūrinys
Amerikietės S. Golden kūrinys / Scanpix nuotr.

Londono meno mugėje „Frieze“ vyravo pakili nuotaika, nesijautė jokių „Brexit“ pasekmių. Vieną iš 160 parodų čia pristatė galerijos savininkas Thaddaeus Ropacas iš Australijos. Th. Ropacas turi galerijas Zalcburge ir Paryžiuje, o kitais metais ketina atidaryti ir Londone.

„Pastaraisiais metais Londonas labai atjaunėjo ir tapo šiuolaikinio meno centru. Čia labai smagu dirbti, todėl mūsų sprendimas natūralus ir logiškas“, – sako galerininkas Th. Ropacas.

„Brexit“ referendumas įvyko tuo metu, kai Th. Ropacas ruošėsi Londono „Frieze“ parodai. Jį pribloškė britų sprendimas palikti ES.

„Buvo nepaprastai stiprus emocinis šokas. Visa širdimi esu europietis ir iki birželio tikrai netikėjau, kad toks svarbus partneris mus paliks ir nusisuks nuo europietiškos idėjos“, – tikina Th. Ropacas.

Britų menininkas Michaelas Landy po referendumo savo emocijas pavaizdavo meno kūrinyje, kuris šiuo metu eksponuojamas „Frieze“ parodoje.

Menininkai dar prieš referendumą šią temą išnaudojo savo kūryboje. Londone ir Berlyne gyvenantis fotografas Wolfgangas Tilmannsas plakatų serija agitavo britus likti ES. Į šią kampaniją buvo įsitraukę per 280 menininkų.

Tarp jų ir britų skulptorius Conradas Shawcrossas. Jo šešių metrų aukščio skulptūra vadinasi „Monolitas“. Jis nerimauja dėl savo kūrybinės laisvės, kai Britanija pasitrauks iš ES.

„Dirbant Europoje, bendradarbiaujant su Europos muziejais, ir taip daug biurokratijos, o dabar gali būti dar blogiau“, – baiminasi skulptorius.

Jungtinės Karalystės muziejai ir menininkai ilgą laiką jautė ES paramą. C. Shawcrossas nerimauja ir dėl savo asmeninio gyvenimo.

„Mano žmona italė, sūnus – europietis. Niekada nemaniau, kad tai gali kelti rūpesčių. Priklausau tai kartai, kuri apie tokius dalykus negalvojo. Mes džiaugėmės tokia Europa, o dabar tie, kurie gyvename Londone, jaučiamės taip, tarsi iš mūsų būtų kas nors pagrobęs ateitį“, – sako C. Shawcrossas.

Plačiau apie tai, kaip menininkai vertina „Brexit“, – laidos „Euromaxx“ reportaže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų