Mirė kompozitorius A. Šenderovas

Po ligos mirė Lietuvos kompozitorius, nacionalinės premijos laureatas Anatolijus Šenderovas.

Jam buvo 73 metai.

„Maestro mirė, bet atsižvelgiant į šeimos pageidavimus kol kas daugiau informacijos neteikiame“, – BNS antradienį sakė Lietuvos žydų bendruomenės atstovė Monika Antanaitytė.

1945 metais Rusijoje gimęs A. Šenderovas 1967 metais baigė Lietuvos konservatoriją.

Žydų kilmės kompozitoriaus kūriniai atlikti dešimtyse tarptautinių muzikos festivalių, žymiose pasaulio koncertų salėse visuose pasaulio žemynuose.

Kompozitorius 1997 metais buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline premija.

Muzika buvo užkoduota asmenybėje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis antradienį pareiškė užuojautą dėl kompozitoriaus A. Šenderovo mirties jo artimiesiems ir draugams bei kolegoms.

„Muzika buvo užkoduota A. Šenderovo asmenybėje. Talentingas kompozitorius buvo visą gyvenimą ištikimas savo pašaukimui ir siekė savo kūryba priartinti muziką prie kiekvieno žmogaus. To mokė ir jaunuosius muzikos kūrėjus, dosniai dalindamasis su jais meistriškumo paslaptimis“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

Premjeras S. Skvernelis teigia, kad Lietuvos kultūros bendruomenė ir tarptautinis muzikos pasaulis neteko talentingo kompozitoriaus, tačiau jo muzika išliks amžiams.

„Šio iškilaus menininko unikali kūryba kupina dramaturgijos, ryškių emocijų ir tautinių motyvų, todėl susitikimas su Anatolijaus Šenderevo muzika visada buvo didelis ir įsimintinas įvykis. Dėl skaudžios netekties reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems, bičiuliams ir visiems kultūros žmonėms. Esu tikras, kad įstabi kompozitoriaus muzika nemirtinga – ji ir toliau skambės Lietuvoje bei žymiausiose pasaulio koncertų salėse“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Seimo pirmininkas priminė apie A. Šenderovo indėlį į Lietuvos vardo garsinimą – jis buvo vienas žymiausių lietuvių kompozitorių, kurio kūriniai atliekami įvairių atlikėjų visame pasaulyje.

„Kompozitorius pasauliui dovanojo ypatingą skambesį, nešantį ne tik ryškią emociją, bet ir svarbią žinią. Dėkojame už šalies vardo garsinimą ir pasaulinių apdovanojimų pelniusios muzikos palikimą“, – sakė parlamento vadovas.

A. Šenderovo nuopelnai kultūrai ir valstybei buvo įvertinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, taip pat ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi bei Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, daugybe premijų tarptautiniuose konkursuose. A. Šenderovas buvo vienas pirmojo tarptautinio profesionaliosios žydų muzikos festivalio Vilniuje iniciatorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
ogi zydukas jie ilgai negyvena/

R.

R. portretas
Gaila, kai iseina didieji. Genialus kompozitorius, nuostabus zmogus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių