Mirė legendinė aktorė G. Balandytė

Po ligos pirmadienį mirė kino ir teatro aktorė Gražina Balandytė. Jai buvo 83 metai.

Tai BNS patvirtino patvirtino Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

G. Balandytė gimė 1937 metais Tučiuose, dabartiniame Telšių rajone.

Ji nuo 1955 metų lankė Klaipėdos dramos teatro studiją, vaidino Kauno ir Klaipėdos dramos teatruose, taip pat per kelis dešimtmečius sukūrė daugiau nei 20 vaidmenų kine ir televizijoje.

1997-2001 metais G. Balandytė vedė televizijos laidą „Ponios Gražinos virtuvė“.

Anot teatro kritikų, aktorė ypač pasižymėjo emocinga ir psichologiškai tikslia vaidyba.

R. Guigos / ELTOS nuotr.

G. Balandytė 1995 metais apdovanota Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, 2006 metais – Vyriausybės kultūros ir meno premija, o 2014 metais aktorė įvertinta Auksinės gervės apdovanojimu.

Primename, kad prieš trejus metus, 80-ojo gimtadienio proga G. Balandytę sveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovės teigimu, aktorės G. Balandytės nuoširdumą ir neblėstančią eleganciją myli žiūrovai ir vertina teatro bendruomenė, o jos sukurti vaidmenys praturtino mūsų kultūros lobyną ir tapo išskirtinio talento ženklu. Tai, anot prezidentės, pelnytas pripažinimas, kuris liudija, kiek daug širdies ir kūrybiškumo G. Balandytė atidavė svarbiausiam savo gyvenimo pašaukimui – aktorystei.

Savo kūrybine veikla, žiniomis ir patirtimi ji tarsi susiejo kelias kartas, liudydama kultūros gyvastį ir tęstinumą.

80-ojo gimtadienio proga valstybės vadovė padėkojo G. Balandytei už Lietuvos menui reikšmingą kūrybą ir meilę teatrui bei palinkėjo visokeriopos pilnatvės – gražių akimirkų, jėgų, stiprybės ir džiaugsmo gyventi.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Šalies vadovai pirmadienį artimiesiems ir kolegoms reiškia užuojautą dėl teatro ir kino aktorės G. Balandytės mirties.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad atsisveikiname su viena iškiliausių Lietuvos aktorių. „Visą gyvenimą pašventusi darbui teatre, sukūrusi įsimintinų vaidmenų kine ir Lietuvos televizijoje, aktorė spinduliavo kūrybinę šviesą, įkūnijo nuoširdžią ir atsidavusią tarnystę gimtajai šaliai bei Lietuvos kultūrai. Savo kūrybine veikla, žiniomis ir patirtimi ji tarsi susiejo kelias kartas, liudydama kultūros gyvastį ir tęstinumą“, – sakė šalies vadovas.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio teigimu, aktorė paliko ryškų pėdsaką šalies kine ir teatre. „G. Balandytė paliko ryškų pėdsaką ir įspūdingą palikimą Lietuvos kine ir teatre. Lietuvos scenos liks tuštesnės be šio talento jose. Reiškiu nuoširdžią užuojautą“, – sako parlamento vadovas.

Lietuvos kultūros pasaulis neteko išskirtinio talento aktorės.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, Lietuva neteko išskirtinio talento. „Lietuvos kultūros pasaulis neteko išskirtinio talento aktorės, kuri sukūrė įsimintinų vaidmenų teatro scenose, kino filmuose. Jos darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, už didelius nuopelnus skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, kiti garbingi apdovanojimai“, – teigia Vyriausybės vadovas.

„Dėl G. Balandytės – vienos ryškiausių šalies aktorių – netekties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams, gerbėjams ir visai šalies kultūros bendruomenei“, – rašoma S. Skvernelio užuojautoje.

Prisiminimais apie G. Balandytės talentą dalijasi ir legendinės aktorės kolegos. Jie G. Balandytę prisimena kaip išskirtinę, aristokratiško humoro jausmo asmenybę, vien savo buvimu vertusią aplinkinius pasitempti, ypač reiklią pačiai sau.

Atsisveikinimas

Atsisveikinimas su aktore vyks jos mylimame Nacionaliniame Kauno dramos teatre liepos 29 d. nuo 11 iki 21 val. ir liepos 30 d. nuo 10 iki 12 val.

Urna išnešama 12 val. Aktorė atguls Petrašiūnų kapinėse. Artimųjų valia prašoma talentingą menininkę, šiltą žmogų, asmenybę pagerbti baltu gėlės žiedu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žiūrėtojai

žiūrėtojai portretas
pakratysi ir tu tas kojas, nepergyvenk

bet

bet portretas
nuotrauka tai grazesne galejot idet

ziuretoja

ziuretoja portretas
elitas kojas pakrate,ar kaqip cia...kazi kada ta mikelieviciute=pakratys,a?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių