Mirė poetas R. Keturakis

Antradienį eidamas 87-uosius metus mirė poetas, prozininkas, redaktorius, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras Robertas Keturakis, pranešė Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius.

„Daugybė literatų jautė nuoširdžią kūrybinę jo paskatą ir dėmesį. Jis įžvelgdavo talento blyksnius, jais džiaugėsi. Kilnus, doros ir taurumo įsikūnijimas, šviesusis Riteris. Ir gyvenime, ir kūryboje. Nuolat siekė Amžinybės šviesos. Į ją ir nukeliavo. Lenkiamės Jo šviesiam atminimui“, – teigiama skyriaus paskelbtoje užuojautoje.

R. Keturakis gimė 1935 metais Kauno rajone, Jonučiuose, Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Nuo 1967-ųjų iki 1991-ųjų jis dirbo žurnale „Nemunas“, vėliau – žurnale „Santara“, „Kauno žinių“ redaktoriumi.

1997–2014 metais R. Keturakis buvo Vytauto Didžiojo universiteto leidyklos vyriausiasis redaktorius, nuo 1998 metų redagavo „Kauno istorijos metraštį“ ir Kauno kunigų seminarijos auklėtinių kūrybos almanachą „Duc in altum“. Jis taip pat daug metų vadovavo Kauno Maironio gimnazijos kūrybinei bendrijai „Sietynas“.

Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėje mokykloje ir Garliavos Jonučių progimnazijoje  įkurti R. Keturakio kabinetai.

Poetas yra išleidęs apie dvi dešimtis eilėraščių knygų, keletą publicistikos, eseistikos knygų, romaną „Kulka Dievo širdy“.

R. Keturakis 1988 metais pripažintas Poezijos pavasario laureatu, 2005 metais apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, yra laimėjęs Jono Aisčio literatūrinę premiją, 2012 metais poetui skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, pernai jam įteiktas pasidabruotas Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medalis ir Kauno rajono garbės ženklas.

Šalies vadovai trečiadienį pareiškė užuojautą dėl poeto R. Keturakio mirties.

„Netekome talentingo kūrėjo, daug dėmesio skyrusio žmogaus gyvenimo prasmės, savasties paieškų ir įprasminimo, santykio su Tėvyne problemoms“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Būdamas kūrybiškai ir visuomeniškai aktyvus, R. Keturakis buvo pasirinkęs eiti „veidu į saulę“ – būtent šiuo keliu poetą sekė tiek Kauno, tiek visos Lietuvos kultūros ir akademinės bendruomenės“, – teigė jis.

Anot Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, Lietuva neteko europinio lygio kūrėjo.

„Jis buvo europinio lygio kūrėjas, tikras plunksnos riteris, globojęs ir skatinęs kurti daugelį literatų. Viename interviu R. Keturakis prisipažino, jog artimieji jį švelniai vadino debesų žmogumi, kurį aplenkia kasdienybė. Išties, kurdamas poetas būdavo laimingiausias“, – užuojautoje sakė Seimo vadovė.

„Ir ta laimė persmelkė jo kūrybą, atvėrusią skaitytojams, pasak rašytojo, visų mūsų egzistencijos prasmę – sielos veržimąsi gerumo ir meilės erdvėn. Ją mums rasti padės gausus ir įvairiapusis R. Keturakio kūrybinis palikimas“, – pridūrė ji.

Užuojautą artimiesiems, bičiuliams išreiškė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Netekome jautraus ir itin atidaus gimtajam žodžiui rašytojo, kurio visą kūrybą lydėjo doros ir taurumo motyvai, aukšti etikos reikalavimai. Šis kultūrai pasišventęs žmogus į literatūrą palydėjo daug talentų ir visada džiaugėsi naujais atradimais. Dėl R. Keturakio mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko pajusti šios šviesios asmenybės šilumą“, – sakoma premjerės užuojautoje.


Šiame straipsnyje: mirėRobertas Keturakispoetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Venta / Anl

Venta / Anl portretas
O kur dėti straipsnius apie seksualines mažumas? Būtų a.a. Keturakis koks farmacininkas, tai bent vaistų reklamos gautų, o dabar...

>>>Anl \\\\\.../////

>>>Anl  \\\\\...///// portretas
>Vietos nebuvo,nes ped'lezbės vos tilpo.Tenai svarbiau,net Prezidentas jų subinės problemas sprendė.

Pil \\\\\../////

Pil  \\\\\..///// portretas
Koks skirtumas visvien ant koronės nurašys,nes vadžiagyviams reikalinga statistika, runkeliams gązdinti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių