Mobilų „Vikingų amžiaus“ muziejų išbandys pusė tūkstančio mokinių

  • Teksto dydis:

Mobilus patyriminis muziejus apie Vikingų amžių keliauja po Lietuvos mokyklas ir interaktyviai pristato vieną paslaptingiausių tautų istorijos etapų – amžių, kuomet kūrėsi ir Lietuvos valstybė. Balandį mobilią ekspoziciją bei patyriminius žaidimus išbando daugiau kaip 500 moksleivių iš Raseinių, Panevėžio, Biržų, Širvintų bei Jonavos rajonų mokyklų.

„Džiaugiamės, kad mūsų istorijos apie Vikingų amžių nepalieka abejingų moksleivių – jų teigiami atsiliepimai skatina toliau tobulinti edukacijas ir žaidimus, kuriuos pristatymų metu žaidžiame kartu. Ypač smagu, kad galime nuvažiuoti į įvarius Lietuvos kampelius ir netradiciniu būdu kalbėti apie mūsų tautų istoriją vaikams ir jų mokytojams ar drauge atrasti šių dienų panašumų ar skirtumų nuo istorinio Vikingų amžiaus“, – sako muziejaus bendraįkūrėjas jau daugelį metų vikingų amžiaus istoriją tyrinėjantis Mindaugas Korsakas.

„Vikingų amžiaus“ muziejus išsiskiria tuo, kad jame galima pakilnoti kalaviją ar skydą, pasimatuoti šarvus ar šalmą, paragauti senovinio maisto ar sužaisti strateginį vikingų „Hala-Tafl“ žaidimą ir patirti, kuo gyveno to laiko žmonės.

Muziejus yra gavęs ir teigiamus Vilniaus Šilo specialiosios mokyklos atsiliepimus po darbo su negalią turinčiais vaikais, kuriems ypač svarbus betarpiškas kontaktas bei atviras bendravimas, taip pat sudominti pateikiama informacija.

Tyrimai rodo, kad vaikai, dalyvaudami patyriminėse, interaktyviose (veiksmo) edukacijose įsimena 80-100 proc. medžiagos. Patyriminėse edukacijose vaikai ugdomi per 5 pojūčius: jie liečia, uosto, klausosi, ragauja, tyrinėja muziejinius (edukacinius) eksponatus betarpiškai. O verbalinę (kalbinę) informaciją vaikai įsimena tik 20 proc.

Lietuvių sukurtas interaktyvus patyriminis muziejus apie Vikingų amžių paneigia bet kokius tradicinio muziejaus stereotipus. „Vikingų amžiaus“ muziejaus kuratoriai – VšĮ „Vikingų kaimas“ jau ketvirtus metus užsiima edukacija per gyvosios istorijos pasakojimus. Muziejaus, galinčio įsikurti bet kurioje vietoje ir interaktyviai pristatyti vikingų ir baltų genčių gyvenimo būdą bei papročius per patyriminius žaidimus, ginkluolės ir artefaktų bandymus, atsiradimą finansavo EEA Grants fondas.

„Mobilus gyvosios istorijos muziejus „Vikingų amžius“ yra Lietuvos ir Norvegijos gyvosios istorijos muziejų partnerystės projektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių