Mosėdyje – ledynmečio reliktas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį į Mosėdį atvežtas mamuto skeletas, kuris buvo rastas Kotelno saloje – didžiausioje Anžu salų grupės saloje Naujojo Sibiro salyne, Jakutijoje. Kaulai aptikti 2003 m. rugpjūčio mėnesį ekspedicijos metu. Iki vasaros pabaigos mamutas "viešės" Mosėdžio gimnazijoje.

Mamutai šių dienų žmonėms geriausiai pažįstami iš populiaraus animacinio filmo "Ledynmetis".

Nors ne visiems ir žinoma, kad prieš 45 tūkst. metų jų būrių buvo gausu ir dabartinės Lietuvos teritorijoje.

Paskutinio ledynmečio vandenys ir besiklostančios ledyno atneštos morenos išblaškė mamutų kaulus ir pas mus jie randami tik per laimingą atsitiktinumą, bet tik fragmentiškai.

Tiesa, radinių būta ir Lietuvoje. 1957 m. Antakalnyje, Smėlio gatvėje, vamzdžius tiesę darbininkai aptiko vadinamąjį Vilniaus mamutą, bet dėl tuomečio neišmanymo abi iltys, kojų kaulai, žandikaulis sugadinti, taigi jie nebeturi mokslinės vertės. Gyvūno liekanos šiuo metu yra Kauno zoologijos muziejuje.

Na o vakar į Mosėdį atkeliavo mamuto vardu Goša skeletas. Jis buvo rastas Jakutijoje. Tai – labiausiai į šiaurę nutolęs žinomas mamuto skeleto radinys.

Skeletas aptiktas 2003 m. rugpjūčio mėnesį ekspedicijos metu. Nustatyta, kad mamutas gyveno apytikriai prieš 45 tūkst. metų.

Būdamas gyvas jis svėrė apie 7 tonas.

Sveikas išlikęs mamuto skeletas susilaukė didžiulio populiarumo, kai buvo eksponuojamas Vilniaus universitete.

Mosėdžio miestelyje Goša "viešės" iki vasaros pabaigos.

Mamuto "viešnagę" finansuoja Skuodo rajono savivaldybė.

Tai kone paskutinė galimybė pamatyti šį įspūdingą objektą, nes Goša jau turi potencialų pirkėją – kolekcininką iš užsienio.


Šiame straipsnyje: Mosėdisskeletasmamuto skeletas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių