Muziejai laukia Vyriausybės sprendimų dėl veiklos atnaujinimo, prašo užtikrinti testus

Muziejai tikisi, kad Vyriausybė jau kitą savaitę priims sprendimus dėl jų veiklos atnaujinimo nuo kovo pradžios, be to, prašo užtikrinti, kad darbuotojai galėtų periodiškai tikrintis dėl koronaviruso.

Nors didieji muziejai žada atsiverti palaipsniui, dauguma muziejininkų sako, kad džiaugsis ir keliais lankytojais.

Spaudos konferencijoje ketvirtadienį Muziejų tarybos pirmininkė, Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė tvirtino, kad muziejai yra „pasirengę ir išmokę visas pamokas“, įvertindami patirtį po pirmojo karantino pernai pavasarį.

Ji pabrėžė, kad muziejai kelia klausimą dėl periodinio testavimo „darbuotojams, kurie dirba priekinėse linijose, aptarnauja lankytojus“.

„Turime pasirengę tvarkas, esame apsiginklavę visomis priemonėmis, ir besirūpindami tiek lankytojų, tiek savo darbuotojų saugumu, tikrai turime galimybę atidaryti ekspozicijas ir priimti lankytojus reguliuodami srautus, užtikrindami plotą pagal reikalavimus. Žinoma, dedame labai dideles viltis į testavimą, prevenciją, tos pačios ligos plitimo kontroliavimą, nepatekimą į mūsų erdves“, – sakė O. Žalienė.

Kultūros ministras Simonas Kairys pabrėžė, kad dėl nuolatinio muziejininkų ir kitų kultūros įstaigų testavimo bus tariamasi su savivaldybėmis.

Atidarys palaipsniui

Nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė sakė, kad muziejus iš pradžių atidarys tik keletą padalinių.

„Pirmiausia atidarysime tuos padalinius, kuriose įrengtos parodos, kurių dar niekas nematė, pakviesime į juos, taip po truputį atversime ir visą muziejų“, – sakė R. Kačkutė.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas taip pat teigė, kad iš devynių padalinių kol kas lankytojus įsileis keli. Anot jo, pernai pavasarį po karantino muziejuje atidarytos kelios „rezonansinės“ parodos, kurios tikrai pritraukė lankytojų.

„Lygiai taip pat ir dabar. Lapkričio mėnesį teko užverti keletą tikrai labai svarbių tarptautinių projektų, į kuriuos įdėta ir viešųjų finansų, ir paties muziejaus, rėmėjų lėšų. Tikimės, kad žinutę visuomenė priims pozityviai, kaip išlaisvinimo žinią. Manau, kad tas „apsimokėjimo“ klausimas tiesiog užprogramuotas“, – sakė jis.

Muziejininkai akcentavo, kad nėra svarbu, jog atvėrus duris pirmųjų lankytojų srautas gali būti nedidelis, nes įstaigos dirba ne komerciniais pagrindais.

„Dėl to ar „apsimoka“ – ar dėl pinigų, ar dėl sielos. Net ir vieno žmogaus sielai atgaiva yra didelis dalykas“, – pabrėžė O. Žalienė.

Kauno miesto muziejaus vadovas Gabrielius Sužiedėlis taip pat tvirtino, kad muziejininkus džiugintų net ir vienas lankytojas.

„Tas dvasinis aspektas yra labai svarbus, muziejams tikrai svarbiausia, kad apskritai yra bent vienas lankytojas, kuriam galėtų rūpėti tos paslaugos, kultūriniai produktai, kuriuos galime suteikti. Tikrai nežiūrime skaičiaus. Ir jei koks mažas regiono muziejus gali priimti vieną ar du žmones per dieną, esame laimingi galėdami tai suteikti“, – kalbėjo jis.

Ministras tikisi Vyriausybės palaikymo

S. Kairys sakė, kad be muziejų trečiadienį bus siūloma leisti nuo kovo 1-osios duris atverti galerijoms, bibliotekų skaitykloms, taip pat leisti lauko kino seansus ar kitus renginius, kuriuose galima lankytis neišlipant iš automobilio.

Vyriausybės plane numatoma, kad ši veikla gali būti atnaujinta, kai naujų koronaviruso atvejų skaičius per dvi savaites 100 tūkst. gyventojų sumažėja iki 150.

S. Kairys pabrėžė, kad prie šių rodiklių yra artėjama, todėl tikisi Vyriausybės palaikymo ateinantį trečiadienį.

„Mus riboja tik vienas dalykas – jei nebus dėl tų pirmų atsidarymų, kurie įvyko pirmadienį, kokių nors pasekmių matant susirgimų skaičius. Tik jie gali mums sutrukdyti. Matant situaciją, aš tikrai manau, kad trečiadienį Vyriausybė priims sprendimą, ir tai turėtų, tikiuosi, įsigalioti jau nuo kovo 1-osios“, – sakė ministras.

S. Kairys priminė, jog pagrindiniai saugumo reikalavimai bus užtikrinti 20 kv. metrų plotą vienam lankytojui, taip pat leisti lankytis ne daugiau nei dviem asmenims arba vienai didesnei šeimai.

„Mano galva, tai yra svarbus visuomenei sprendimas, kad būtų alternatyvos prekybos centrams ir kitoms vietoms“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat tvirtino sieksiantis kuo ankstesnio kitų kultūros įstaigų atvėrimo.

Muziejai, bibliotekos, teatrai, koncertų salės, kino teatrai uždaryti nuo praėjusių metų lapkričio 7-osios, kai šalyje dėl COVID-19 plitimo įvestas antrasis visuotinis karantinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Tušti muziejai, manau neverta juos skubėti atidaryti.Kol karantinas bus,kol turizmas nebus patogus ir suvaržytas su visokiais papildomais reikalavimais, muziejai turėtų nedirbti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių