Pereiti į pagrindinį turinį

Muzikantai gros kinetinėse skulptūrose

2008-09-19 09:00
Muzikantai gros kinetinėse skulptūrose
Muzikantai gros kinetinėse skulptūrose

Praėjusią savaitę prasidėjusio festivalio „Permainų muzika“ projektas „Kvėpuojanti muzika“ rugsėjo 24-ąją, trečiadienį, 18 val. Klaipėdos koncertų salėje bus pristatomas netradicinio koncerto forma, intrigavo festivalio meno vadovė kompozitorė Loreta Narvilaitė, pristatydama „Chordos“ pasirodymą.

Žadins fantaziją

Šiuolaikinei muzikai ištikimų entuziastų ansamblis, supažindinantis Lietuvos publiką su ryškiausiais dabarties kompozitoriais, styginių kvartetas „Chordos“ (Ieva Sipaitytė (smuikas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas), Robertas Bliškevičius (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), jau antrąsyk dalyvaujantis klaipėdiečių festivalyje, pirmąją koncerto dalį tradiciškai grieš scenoje. Ji pasižymės stilistiškai įvairių ir netikėtų emocijų darna.
Pradžioje skambės Henri’o Dutilleux kūrinys „Ainsi la nuit“ („Taigi, naktis“). „Jo septynių dalių, turinčių poetinius pavadinimus, muzikoje aiškus kosmoso, mistikos, erdvės pojūtis. Nakties vaizdiniais prisodrinto kvarteto pabaigoje pasigirstantis varpų skambėjimas sukuria sustingusio laiko įspūdį“, – komentavo festivalio organizatorė. – O Johno Zorno „Cat O' Nine Tails“, beje, inspiruotas multiplikacinių filmų muzikos, galėtų būti suvokiamas kaip linksma melodrama. Sudaryta iš trumpučių spalvingų kinematografinių fragmentų ši muzika žavės sugebėjimu greitai transformuotis ir klausytojo fantazijoje kurti animacinius vaizdus. Koncerto pirmąją dalį užbaigs Gyorgy’o Ligeti‘o Styginių kvartetas Nr.1 „Metamorphoses nocturnes“, vėl sugrąžinsiantis į slėpiningą nakties pasaulį.“

Muzika kvėpuos

Po pertraukos, atlikėjams ir publikai persikėlus į Koncertų salės pirmojo aukšto fojė, bus atliktas jaunosios kartos lietuvių kompozitorės Justės Janulytės kūrinys „Kvėpuojanti muzika“ styginių kvartetui, elektronikai ir oro skulptūroms. Jį „Chordos“ muzikantai gros kinetinėse skulptūrose, iš permatomos medžiagos sukurtose jauno klaipėdiečio dailininko Dovydo Klimavičiaus. Jos, panaudojant oro kompresiją, nuolat keis savo formą. Kiekviena skulptūra lėtai „įkvėps“ ar „iškvėps“ savo tempu, kuriam paklus kvarteto muzikinių gestų dinamika.

Visuomet pasirengęs naujiems iššūkiams „Chordos“ kvartetas pernai šią instaliaciją su pasisekimu pirmąsyk pristatė festivalyje „Jauna muzika“. L.Narvilaitės teigimu, kvėpuojančios skulptūros, šviesos ir garso pulsacijos, periodiški muzikantų judesiai sukuria hipnotizuojančią būseną. Dabar ir uostamiesčio publika galės patirti „Kvėpuojančios muzikos“ magiją, išbandyti kuo įvairesnes stebėjimo ir klausymosi pozicijas, lėtai ir tyliai migruodama po erdvę.

Atviri iššūkiams

Anot muzikos specialistų, moderniosios muzikos atlikėjams reikia ne tik didelio meistriškumo, bet ir drąsos, kad galėtų laužyti susiformavusius atlikimo principus, dalyvauti kartais ekstremaliose intelektualiose bei fizinėse situacijose. „Chordos“ sau kelia aukščiausius profesionalumo reikalavimus ir visada yra atviras netikėčiausiems kompozitorių sumanymams. Nepabūgdamas nepatogumų, kad ir tokių, kaip nemažų fizinių jėgų reikalaujantis grojimas oro skulptūrose, jis stebina entuziazmu, mobilumu ir universalumu“, – tvirtino L.Narvilaitė.

„Kvėpuojančiai“ muzikai“ skulptūras sukūręs D.Klimavičius klaipėdiečiams jau pažįstamas iš keramikos objektų kolekcijos „Rykštės“. 25-erių menininkas jas išdegė šiemet balandį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kiemo dirbtuvėse ir ten pirmąsyk eksponavo. Baigęs E.Balsio menų gimnaziją ir Vilniaus dailės akademiją, Dovydas kuria skulptūras iš medžio, išbandė akmenį, metalą, net celofaną, konstruoja kinetinius objektus ir piešia šaržus. Naujausias menininko tyrinėjimų objektas – molis, iš kurio jis padarė „Rykštes“. Jomis jaunasis kūrėjas prisistatė gimtojoje Klaipėdoje, į kurią sugrįžo po studijų sostinėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų